Home VestiEkonomija Za zapadni Balkan kreditna linija od milijardu evra

Za zapadni Balkan kreditna linija od milijardu evra

by bifadmin

Srbija se nalazi na „novom putu svile“ i mogla bi ozbiljno da profitira od tog projekta koji Peking sprovodi, jer Kina dobija sve važniju ulogu na Balkanu.

U Trstu su prošle nedelje kineske i evropske banke postigle dogovor o zajedničkom ulaganju. Zapadni Balkan će od evropskih banaka dobiti kreditnu liniju vrednu milijardu evra.

Ako Kineze ne možeš da pobediš pridruži, im se. Tu maksimu usvojili su i evropski bankari. Ubuduće će raditi ovako: Ako Kinezi grade prugu Beograd – Budimpešta, Evropljani su spremni da kreditima podrže lokalne podizvođače, za kupovinu opreme, finansiranje radova i tekuće finansijske potrebe.

– Naša misija je da podržimo izvođače i kompanije iz zemlje u kojoj je projekat. Dakle, bićemo blizu i ponudićemo kreditne linije u okviru puta svile. To znači da, ako su projekti dobri, projekti koji će se izvoditi uz kineske, mi smo spremni da ih kreditiramo – izjavio je Ignjasio Zakoto iz banke Intesa San Paolo.

Srbija, koja je već izgradila most na Dunavu sa kineskim partnerima, te gradi novi blok u termo-elektrani Kostolac, kao i autoput od Obrenovca do Uba, mogla bi da očekuje najviše od evropskih milijardu evra za podršku kineskim projektima.

– Ono što je bitno jeste da će mala i srednja preduzeća moći da obnove opremu, da kupe novu ili da dobiju novac za neku investiciju. Ročnost će biti od 10 do 15 godina. To koji će projekti moći da se kreditiraju na 15 godina je stvar procene – objašnjava Draginja Đurić iz Banke Intesa.

Ranije su evropski bankari pokušavali da istisnu kineske investicije. Kada je 2013. Vlada Srbije pregovarala sa kineskom kompanijom „Sandong Hi Speed Group“ o gradnji autoputa na Koridoru 11, šef misije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport je protestovao. Situacija se promenila otkako su Kinezi uložili veliki novac u same zemlje Zapadne Evrope.

Izvor: B92, eKapija

Pročitajte i ovo...