Home VestiEkonomija Brexit kao dobra prilika za zaradu

Brexit kao dobra prilika za zaradu

by bifadmin

U četvrtak Britanci izlaze na referendum na kojem će odlučiti o ostanku ili izlasku iz EU. Odluka neće doneti olakšanje ili haos samo na političkoj sceni, nego i na globalnim finansijskim tržištima. Veliki i nagli pomaci vrednosti britanske funte, akcija i zlata do kojih će verovatno doći, predstavljaju dobru priliku za zaradu, ali i značajan rizik.

Scenario 1: Velika Britanija napušta EU

Ukoliko u četvrtak prvi rezultati pokažu da je većina Britanaca glasala za napuštanje EU, doći će do ekstremnih pomaka na finansijskim tržištima. Funta će verovatno u roku od nekoliko sati oslabiti 5-10% u odnosu na sve ostale najvažnije svetske valute, a akcije britanskih kompanija će verovatno još više pasti. Evro će u ovom scenariju takođe oslabiti barem nekoliko odsto, jer bi izlazak VB iz EU izazvao strah od raspada cele EU i nepoverenje u zajedničku valutu.

Valute koje imaju status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, kao što su američki dolar, švajcarski franak i japanski jen, naglo bi ojačale u odnosu na ostale valute, a posebno u odnosu na britansku funtu. Cena zlata bi takođe naglo skočila, možda čak i desetak odsto tokom tog dana. Ali nakon početne panike i ekstemno velikih pomaka, u narednim danima došlo bi do smirivanja na tržištima i stabilizacije kurseva i cena ostalih finansijskih instrumenata na verovatno nešto normalnijim nivoima od onih koje će biti dosegnute u četvrtak uveče, ukoliko dođe do Brexita.

Scenario 2: Velika Britanija ostaje u EU

U ovom slučaju došlo bi do olakšanja nakon nekoliko meseci iščekivanja i razmišljanja o mogućim posledicama Brexita. Odmah pri objavi prvih podataka o rezultatu, došlo bi do masovnog zatvaranja prodajnih pozicija na britanskoj funti koje su otvarane poslednjih meseci, što bi uzrokovalo naglo jačanje britanske valute. Budući da investitori na finansijskim tržištima smatraju da je verovatnoća Brexita nešto manja nego što ankete pokazuju, pomak kursa funte u odnosu na ostale valute bio bi nešto manji nego u prvom scenariju. Funta bi u prvom talasu ojačala verovatno samo 5%, pa bi u mesecima nakon referenduma nastavila da jača jer bi britanska centralna banka napokon mogla da počne sa podizanjem kamatne stope, što je do sada odgađala, zbog rizika koji je referendum predstavljao za ekonomiju.

Cene akcija britanskih kompanija bi takođe skočile za barem nekoliko odsto, dok bi cena zlata naglo pala. Valute koje su poslednjih nedelja i meseci jačale zbog prebacivanja kapitala u sigurna utočišta (ponajviše japanski jen), naglo bi oslabile.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je, bez obzira na ankete, ostanak VB u EU i jačanje britanske funte u narednim mesecima ipak izgledniji scenario. Na sam dan referenduma moguće je u vrlo kratkom roku ostvariti profit i do nekoliko desetina odsto u samo nekoliko sati, ali takvo trgovanje je vrlo rizično zbog naglih i ekstremno velikih pomaka do kojih može doći. Puno bolja opcija je pozicije otvoriti nakon objave rezultata i profitirati na vraćanju cena na finansijskim tržištima prema fer nivoima nakon što se panika ili euforija smire.

Pročitajte i ovo...