Home VestiEkonomija Carić: Kakav će uticaj imati Brexit na Srbiju?

Carić: Kakav će uticaj imati Brexit na Srbiju?

by bifadmin

Na kratak rok – skoro nikakav, smatra Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad. Prema njegovim rečima, nakon početnog šoka, Evropska unija i Britanija će se baviti raspetljavanjem međusobnih političkih i obligacionih odnosa. Formiraće se komisije, biće zadati rokovi u kojima će Britanija postepeno izlaziti iz svih bitnih EU institucija.

Carić ne veruje da će biti bilo kakve panike, sujete niti ishitrenih poteza. Jer, svima je jasno da takvo ponašanje može da izazove samo još veću štetu za sve.

Što se tiče finansijskih tržišta, pad berzanskih indeksa kao i valuta biće kratkog daha. Britanska ekonomija je razvijena, do juče u konstantnom porastu. Istina je da će izgubiti deo EU tržišta, ali se to neće desiti preko noći, tako da to neće biti odlučujući faktor koji će dovesti do nekog ogromnog potresa.

Slična su očekivanja i sa valutama. Sigurno je da će doći do dugoročnije korekcije, ali povećanje vrednosti evra, jena, dolara, u odnosu na britansku funtu u današnjem obimu neće biti dugog daha.

Kako Britanija nije među prvim trgovinskim, niti investicionim partnerima naše regije, tako ni za tržište Srbije neće biti nekih većih negativnih promena, zaključuje predsednik IO Erste Bank u Srbiji.

Pročitajte i ovo...