Home VestiEkonomija Dozvoljeni minus i dalje papren, ali najtraženiji

Dozvoljeni minus i dalje papren, ali najtraženiji

by bifadmin

Malo ko je pre donošenja ove odluke pogledao tarifnik banke i izračunao koliko papreno plaća malo dodatnog novca. Kamate na ovu pozajmicu prema podacima NBS se nisu nešto mnogo smanjile u odnosu na prethodnu godinu.

Koliko god primamljivo zvučalo to što jednu platu možemo da potrošimo unapred, ovo je i dalje jedan od najskupljih vidova zaduživanja.

Kamate na dozvoljeni minus se kreću od 19,25 do 37,31%, dok su se prethodne godine kretale od 19,25% do 37,83%, a to je trenutno minimum 3% skuplje od keš kredita, dok kamata za nedozvoljeni minus ide i do 69,09% na godišnjem nivou.

Zavisno od banke čiji ste klijent kamatu na dozvoljeni minus ćete plaćati u različitom iznosu. Jedni će na dozvoljeni minus od 40.000,00 dinara plaćati 7.700,00 dinara na godišnjem nivou ili će ih svaki dan dozvoljenog minusa koštati 21,09 dinara dok će drugi za isti proizvod plaćati 14.924,00 dinara kamate, a svaki dan kašnjenja će ih koštati 40,88 dinara. Ako u istom iznosu uzmemo keš kredit, na godišnjem nivou ,banci ćemo vratiti 2.795,00 dinara kamate.

Nedovoljna informisanost o tipovima zaduživanja dovodi do činjenice da najskuplji bankarski proizvod bude najtraženiji kod građana Srbije.

Pre nego što se upustimo u neki vid zaduživanja potrebno je da odlučimo koliko nam novca treba, koliko će to zaduživanje da nas košta svakog meseca i koliko ćemo banci na kraju da vratimo.

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...