Home VestiEkonomija Zašto se opet traži poljoprivredna roba?

Zašto se opet traži poljoprivredna roba?

by bifadmin

Poljoprivredni proizvodi se opet traže. Od niske tačke u martu, svedoci smo da je Blumbergov Poljoprivredni Indeks porastao za više od 25 procenata. Dobici su potekli iz raznih sektora: kod žitarica smo videli veoma snažnu potražnju za sojom, a takođe je i sojino brašno imalo poseban uzlet.

Ako se osvrnemo na „meke“ robe (one koje se uzgajaju), šećer se ponovo dosta tražio. Tokom prošle nedelje tržište je išlo na gore. Trenutno u Brazilu imamo nepovoljne vremenske uslove koji utiču na potencijal izvoza, a i aktuelna letina je previše vlažna, što nije dobro u ovom trenutku procesa. To je prouzrokovalo veliki skok u ceni šećera, objašnjava direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso Banci, Ole Hansen.

Treba da budemo svesni da su hedž fondovi u ovom periodu nagomilali značajan broj dugih pozicija u šećeru. Od prošlog utorka (31. maja), iznosili su rekordnih 223.000 ugovora. Njihov ekvivalent je skoro USD 5 milijardi u dugim pozicijama. Kako je šećer dostigao najvišu poziciju od 2013. godine, takva pozicija je očigledno podržana, a u ponedeljak je došlo do nezgodnog zatvranja tržišta.

Dostigli smo novi rekord, ali je pred zatvaranje došlo do pada, dodajući da smo danas videli neke dodatne slabosti. Ako se danas tržišta zatvore ispod najnižeg jučerašnjeg nivoa, postoji rizik da bismo mogli biti svedoci još dodatnih slabosti.

Prvi nivo korekcije cene na koji treba paziti je 17,46, a sledi 16,85. To je rizik čiji je rok blizu. Fundamentalna prognoza za šećer ostaje snažna, a postoji takođe i tendencija nastajanja mehura, posebno kod poljoprivrednih roba a to bi potencijalno mogao biti jedan od njih.

Pročitajte i ovo...