Home VestiPolitika i društvo “Izbeglička kriza još nije gotova”

“Izbeglička kriza još nije gotova”

by bifadmin

U svetu ima 60 miliona izbeglica, a polovinu čine deca, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija. Isti podaci pokazuju da je sve veći broj dece koja su razdvojena od roditelja, maloletnika bez pratnje i dece koja su ostala bez roditeljskog staranja. Ova deca dolaze iz različitih zemalja koje su pogođene ratom, na hiljade njih je na svom putu kroz Evropu izloženo nehumanim uslovima. Milioni dece izgubili su svoje pravo na detinjstvo. Uoči Međunarodnog dana izbeglica, SOS Dečija Sela Srbija podsećaju na to da bezbednost dece mora biti prioritet.

“Izbeglička kriza nije iza nas, kriza određenog intenziteta traje i danas, ali je Republika Srbija spremna na svaki scenario”, izjavio je danas dr Nenad Ivanišević, Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na konferenciji „Izazovi izbegličke krize – naučene lekcije“, koju SOS Dečija sela Srbija organizuju povodom Međunarodnog dana izbeglica, koji se obeležava u ponedeljak, kao i u cilju razmene iskustava sa terena i definisanja generalnih preporuka za unapređenje budućeg rada u sličnom kontekstu.

Hans Fridrih Šoder, šef predstavništva Visokog komeserijata UN za izbeglice u Srbiji saglasio se da kriza nije u potpunosti gotova i da postoji mnogo stvari koje udruženi treba da nastavimo da radimo. Šoder je podsetio na značaj zaštite dece izbeglica i ukazao na važnost uloge SOS Dečijih sela, kao i svih drugih organizacija koje pomažu deci. “Srbija je uradila daleko bolji posao od mnogih evropskih zemalja i treba da bude ponosna na ono što je urađeno i što sledi”, rekao je Šoder.

U okviru ovog Programa hitne pomoći izbeglicama sa Bliskog Istoka – “Solidarnost”, koji SOS Dečija sela Srbija sprovode od avgusta 2015. godine, obezbeđeni su Sigurna mesta za decu – prostor u okviru prihvatnih centara za izbeglice namenjen deci i majkama sa decom, ICT podrška – pristup računarima i punjenju mobilnih telefona i “Super autobus” tim, kao i podrška mobilnih timova, koji distribuiraju materijalnu i nematerijalnu pomoć, pružaju korisne informacije i psiho – socijalnu podršku.

Učesnici konferencije saglasili su se u tome da je izbeglička kriza izazvala veliku pokretačku energiju i kod građana i da je samo bolja informisanost ono što je potrebno da bi se ova energija kanalisala u pravom smeru.

Pročitajte i ovo...