Home VestiPolitika i društvo Razlika u „zaradama“: Dečaci dobijaju veći džeparac od devojčica

Razlika u „zaradama“: Dečaci dobijaju veći džeparac od devojčica

by bifadmin

Iako su veoma česta, i dalje uspevaju da nas iznenade istraživanja o razlikama u zaradama kada je u pitanju obavljanje istog posla od strane muškaraca i žena. No, ova praksa ima dugačku istoriju i na nju smo svi do sada nailazili u životu. Jedna studija kaže čak i – u najranijem detinjstvu.

Naime, razlika u džeparcu koji dobijaju deca u Britaniji ide u korist dečaka, koji se, osim što imaju više, često ne libe ni da potraže “povišicu”.

Prema istraživanju Halifax-a, deca ispod 15 godina starosti dobijaju na nedeljnom nivou u proseku 6,55 funti, od čega dečaci imaju 6,93, što je skoro 12% više nego što dobijaju njihove vršnjakinje – 6,16 funti.

U prošlogodišnjem istraživanju razlika u visini džeparca koji dobijaju dečaci i devojčice iznosila je samo dva odsto, tako da je ovaj porast zabrinjavajući, ocenjuju stručnjaci.

Pa ipak, kao i kada porastu, dečaci uprkos tome što raspolažu sa više novca nemaju problem sa tim da traže još. Oko 44% njih misli da bi trebalo da dobija veći džeparac, dok je ovog mišljenja 39% devojčica.
Izvor: Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...