Home VestiEkonomija Sindikati i rukovodstvo „Fiata“ nisu postigli dogovor o načinu otpuštanja – Bez posla ostaje 1.500 radnika?

Sindikati i rukovodstvo „Fiata“ nisu postigli dogovor o načinu otpuštanja – Bez posla ostaje 1.500 radnika?

by bifadmin

Predstavnici poslovodstva kragujevačke fabrike „Fiat Chrysler automobili Srbija“ i sindikata, na sastanku, koji je bio održan 15. juna, nisu dogovorili način otpuštanja viška zaposlenih u ovoj kompaniji. Ono što je gotovo izvesno, od avgusta trećina zaposlenih ostaje bez posla ali, prema procenama sindikata, računajući i „komponentaše“, koji rade za potrebe fabrike“, bez posla će ukupno ostati oko 1.500 radnika.

Posle jučerašnjih višesatnih pregovora sindikata i predstavnika menadžmenta nije postignut dogovor, niti se zasad zna na koji način će biti zbrinuti prekobrojni.

– Zbog kompletne situacije vlada velika zabrinutost među radnicima. Nismo postigli dogovor sa poslovodstvom. Smatramo da u pregovore oko rešavanja ovog velikog problema treba da se uključi i Vlada Srbije, koja je vlasnik trećine kapitala u kompaniji – kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata. – Poslovodstvo nudi princip dobrovoljnosti, a pregovara se o visini otpremnina.

Međutim, ukoliko se ne prijavi dovoljan broj radnika, najverovatnije će se ići na „rezove“, ali na koji način zasad je nepoznato.

– Svesni smo da se otpremninama, ma kako se to dogovorilo, ne rešava osnovni životni problem radnika koji se nađe na spisku prekobrojnih. Veliki broj ljudi u ovoj fabrici radi tek pet-šest godina. S druge strane teško da će na drugom mestu naći posao, što je posebno zabrinjavajuće – ističu u sindikatu.

Poslovodstvo i sindikati nastavljaju pregovore i danas. Radnici pričaju da su svesni da slede otpuštanja. Ostaju samo pregovori ko će, po kojim uslovima i kriterijumima, ostati bez posla.

– Manje-više svejedno je kako ću opet na ulicu. Pregrmeo sam mnogo toga, od otpuštanja iz „Zastave“, pa provere i novih dokazivanja zbog „Fiata“. Previše je to, ne znam šta da mislim i čemu da se nadam – kaže nam jedan radnik koji nije želeo da mu spominjemo ime. Zabrinut, otišao je u drugu smenu. Slično misle i njegove kolege.

Sa zebnjom svi očekuju nastavak pregovora

Ministarstvo privrede saopštilo je da će učiniti sve da „Fiatova“ fabrika u Kragujevcu nastavi da radi u dosadašnjem kapacitetu. U saopštenju je navedeno da je Ministarstvo o nevoljama kragujevačke fabrike i planovima za otpuštanje radnika saznalo iz medija i da očekuju zvanične podatke o tome od poslovodstva kompanije „Fiat Chrysler Srbija“.

Izvor: Novosti

Pročitajte i ovo...