Home VestiEkonomija Tokom nedelje moguća su nagla pomeranja kurseva

Tokom nedelje moguća su nagla pomeranja kurseva

by bifadmin

Investitori na finansijskim tržištima pripremaju se za mogući šok i nagle promene cena finansijskih instrumenata koje će uslediti ukoliko Britanci odluče da napuste EU. Jutros, odmah posle otvaranja finansijkih tržišta došlo je do neuobičajeno velikih pomaka vrednosti valuta, a tokom nedelje će se verovatno još povećati.

U narednih nekoliko dana će centralne banke SAD, Japana, Švajcarske i Velike Britanije održavaju važne sastanke na kojima odlučuju o visini kamatnih stopa, a objave njihovih odluka uvek uzrokuju velike promene kurseva valuta.

Najveći uticaj na tržište imaće odluka američke centralne banke. Do nedavno su gotovo svi analitičari i investitori smatrali da će tokom leta FED ponovo podići kamatne stope i na taj način poslati poruku da je američka ekonomija u dobrom stanju. Ali pre desetak dana objavljena je vest o neuobičajeno malom broju radnih mesta tokom maja, zbog čega bi američka centralna banka mogla ponovo da odloži podizanje kamatnih stopa. Budući da visina kamatnih stopa može značajno da poveća ili smanji interes za pojedinom valutom, kakva god odluka bila donesena u sredu, može se očekivati nagla promena kursa američkog dolara u odnosu na sve valute.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je verovatnoća odlaganja podizanja kamatnih stopa značajno porasla, a u takvom scenariju se može očekivati privremeno slabljenje dolara. Bez obzira na tačan trenutak idućeg podizanja kamatnih stopa, u SAD su kamatne stope u porastu, dok su u većini ostalih razvijenih ekonomija praktički na nuli ili čak u minusu. Idućih godinu do dve će biti isplativije kapital držati u američkoj valuti, zbog čega bi na kraju godine dolar u odnosu na evro, franak i japanski jen trebalo da bude jači nego što je sada.

Centralna banka Velike Britanije gotovo sigurno neće nekoliko dana pre referenduma donositi nikakve odluke, nego će samo upozoriti javnost na moguće negativne posledice napuštanja EU.

Od Švajcarske narodne banke takođe ne treba mnogo očekivati. Ona će verovatno samo još jednom naglasiti da je franak prejak i da treba očekivati njegovo slabljenje, što neće imati nikakav uticaj na kurs švajcarske valute. Naime, nakon napuštanja odbrane kursa prošle godine, investitori ne veruju da će se ŠNB upuštati u nove intervencije.

Pročitajte i ovo...