Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: RTB Bor – otpis duga

B&F reč nedelje: RTB Bor – otpis duga

by bifadmin

Pretprošle nedelje Privredni sud u Zaječaru usvojio je Unapred pripremljeni plan reogranizacije četiri preduzeća u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, što je najvrednije finansijsko restrukturiranje u istoriji naše zemlje. Njime je otpisano 90 odsto neobezbeđenih potraživanja, odnosno nešto manje od milijardu evra duga RTB-a.

 

RTB Bor (1)

 

Odmah su se čuli glasovi za i protiv otpisivanja ovako velike sume, a iz Fiskalnog saveta saopštili su da ova odluka neće pasti na teret građana, jer je u pitanju stari dug prema državi. Ipak, preostala dugovanja, kažu, moraju da se vrate.Pred sudom je overeno da se u narednih osam godina preostalih 300 miliona duga isplati poveriocima. Taj dug RTB treba sam da vraća iz svojih prihoda. Isto kao i sve tekuće rashode.

Glavno pitanje je međutim ko će poslovanje kompanije preokrenuti tako da ta firma napokon postane rentabilna. UPPR je potpisao Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko – topioničarskog basena, prema kome analitičari gaje rezerve. Napominju i da su studije konsultanata koji su skenirali poslovanje RTB-a pokazale da je jedan od najvećih problema zapravo kadrovski, prenosi N1.

 

RTB Bor 2 (1)

 

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, izjavio je za Politiku da međutim ni ovaj veliki otpis dugova neće mnogo pomoći tom preduzeću: “Za ovu kompaniju preostalih 300 miliona evra je preveliki teret. RTB Bor nije mogao da bude u plusu i kad je cena bakra bila mnogo bolja, a kamoli sada kad je niska. Preostali dug uglavnom predstavlja zajam za novu topionicu. To je pozajmica uz garanciju države. RTB Bor taj novac neće moći da vrati, pa će na kraju i tih 300 miliona pasti na leđa poreskih obveznika”. Država Srbija ovako velikim otpisom duga sada šalje lošu poruku svima, smatra on, i dodaje da ispada da kako god da rade menadžeri u državnim preduzećima, kakve god gubitke da naprave, država će na kraju to da plati.

Problem se može dodatno zakomplikovati zbog činjenice da je više takvih preduzeća koja ne posluju pozitivno, a koja bi mogla očekivati isti tretman države kao RTB Bor posle ovoga.

Doduše, ovo nije ni prvi, a verovatno ni poslednji veliki otpis dugova. Da podsetimo, prošle godine je naša država donela odluku da iz republičkog budžeta isplati dugove Srbijagasa prema Naftnoj industriji Srbije (NIS) u iznosu od oko 23,4 milijarde dinara. Isto tako su se neko vreme čule kritike stručne javnosti, a potom je ta tema zaboravljena, što će se verovatno desiti sa RTB Borom.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...