Home VestiEkonomija Država spremila i plan B za Galeniku: Moguć otpis 130 mil EUR dugova

Država spremila i plan B za Galeniku: Moguć otpis 130 mil EUR dugova

by bifadmin

U slučaju da prodaja Galenike ne uspe, država je spremila i rezervni plan za dalju sudbinu ove farmaceutske kuće, koji podrazumeva otpis dugova od oko 130 mil EUR, dok bi Galenika kredite bankama vraćala do 2022. godine.

Da li će jedina državna fabrika lekova dobiti novog gazdu, znaće se za dva dana. Rok za prodaju ističe 27. jula, a u slučaju da četiri zainteresovane kompanije odustanu, ova zemunska fabrika nastavila bi da živi zahvaljujući planu B. Kako saznaje Blic, menadžment Galenike i privatizacioni savetnik napravili su rezervnu opciju, a akcenat je na dugovima ove fabrike prema državi i bankama od ukupno oko 200 mil EUR.

Država bi otpisala svoja potraživanja od oko 130 mil EUR. Reč je o dugovanjima Galenike prema državnim firmama poput EPS i Srbijagasa, kojem, recimo, samo za gas duguju više od 11 mil EUR. S druge strane, Galenika bi dugove bankama od ukupno oko 70 mil EUR vraćala u narednih pet do sedam godina, saznaje beogradski „Blic“ od sagovornika iz Vlade Srbije.

Prema informacijama „Blica“, menadžment Galenike sešće sa čelnicima banaka već danas (25. jul). Na sastanku, čiji bi zaključci mogli da budu od ključnog značaja za dalji rad Galenike, biće govora i o mogućnostima odobravanja eventualnog grejs perioda za otplatu nagomilanih dugova.

Tendersku dokumentaciju za kupovinu 25% Galenike otkupile su četiri kompanije.

Izvor: Blic, eKapija

Pročitajte i ovo...