Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Olimpijada Rio 2016

B&F reč nedelje: Olimpijada Rio 2016

by bifadmin

Pre četiri dana otvorene su Olimpijske igre u Brazilu na kojima će učestvovati preko 11.000 najboljih sportista sveta, od čega naših 103 takmičara.

Organizaciju ove Olimpijade pratilo je mnogo problema – od političkih turbulencija u Brazilu, preko spore izgranje objekata i rušenja već podignutih olimpijskih građevina, navoda o dopingu ruskih sportista, pa sve do virusa zika, koji hara zemljom organizatorom. Pred početak Olimpijskih igara desio se i terirostički napad u Nici, pa su sada oči svih „bezbednjaka“ uprte u Rio, koji je zbog velikog broja posetilaca označen kao idealna meta za teroriste.

 

Olimpijada 2

 

Kombinacija svih ovih neprijatnosti prouzrokovala je glasine da će igre biti preseljene u London koji im je bio domaćin 2012, ali se od tog plana ipak odustalo. Brazil se, uprkos svemu, izborio za organizaciju najvećeg sportskog takmičenja na svetu.

No, da tu problematičnim situacijama nije bio kraj, pokazalo se još tokom ceremonije otvaranja Olimpijade, kada je u blizini stadiona Marakana nekoliko stotina ljudi organizovalo protest protiv korupcije i prevelikih troškova ovih sportskih igara u trenutku kada je zemlja u najvećim ekonomskim problemima u poslednjih nekoliko decenija.

 

Olimpijada

 

Građani Brazila su veoma nezadovoljni, no ima i onih koji naglašavaju da organizacija ovakvog događaja ne donosi samo troškove, već i prihode. No, tačan iznos direktnih prihoda od Olimpijade u Riju nije utvrđen, ali je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio kako se očekuje da će prava prenosa doneti najviše, oko 4,1 milijardi dolara, što je dvostruko više nego što je Atina zaradila 2004. godine.

Dok Brazilci ne veruju optimističnim procenama, u drugim delovima sveta ima i onih koji očekuju da će im ovaj sportski događaj doneti profit – istorija pokazuje da se tokom Olimpijade na berzama dobro zarađuje, a to je potvrdio i prošli petak kada su cene akcija na svetskim berzama porasle. U FactSet-u su izračunali da je tokom olimpijskih takmičenja indeks S&P500 u proteklim decenijama dobijao na vrednosti u proseku 1,8 odsto, a Dow Jones u proseku 3,9 odsto.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...