Home VestiEkonomija Svetski poznati kuvari pripremaju obroke od ostataka hrane sa Olimpijskih igara u Riju

Svetski poznati kuvari pripremaju obroke od ostataka hrane sa Olimpijskih igara u Riju

by bifadmin

Preko 10.500 sportista iz 205 različitih zemalja sveta poješće gotovo 14 miliona obroka tokom igara, što znači da će se napraviti nekoliko miliona tona otpada. U okviru projekta „Refettorio Gastromotiva“, vrhunski kuvari će ponovo iskoristiti više od 12 tona viška hrane iz Olimpijskog sela i napraviti 19.000 obroka (120 obroka na dan), koji će biti posluženi na toj lokaciji.

Ovaj jedinstveni projekat narodne kuhinje, u kome će učestvovati neki od vodećih međunarodnih kuvara, na čelu sa svetski poznatim Masimom Boturom, odvijaće se u saradnji sa Brazilskom neprofitnom organizacijom „Gastromotiva“, osnovanom od strane Dejvida Herca, čiji je cilj da transformiše živote socijalno ugroženih ljudi uz pomoć hrane.

Podržan od strane Grundiga, „Refettorio Gastromotiva“ će činiti deo Inicijative za održivu hranu Olimpijskog komiteta u Riu 2016, i biće opremljen inovativnim Grundig proizvodima kako bi se produžio rok trajanja hrane i ponudila najkvalitetnija kulinarska podrška. Osim toga, „Refettorio Gastromotiva“ biće središte projekata vezanih za hranu i društvenu inkluziju, kako bi se negovalo i telo i duša: nudiće radionice za zajednicu o ishrani i zdravoj hrani za porodice, kuvare i školske upravnike, kao i radionice o maksimalnom iskorišćavanju hrane.

Kao premijum globalni brend sa snažnom svešću o ekologiji, Grundig predvodi inicijativu smanjenja bacanja hrane u svetu: u proseku 1,3 milijarde tona jestive hrane baci se svake godine. Poznat po svojoj filozofiji „Poštuj hranu“, Grundig smatra da ljudi treba da uživaju u dobroj hrani – i da je poštuju. Stoga, značaj održivosti je ono što tera kompaniju da osmišljava inovativne karakteristike proizvoda, koje duže čuvaju hranu svežijom, a pritom troše manje energije.

Rezultat ove filozofije karakteristične i za neprofitnu organizaciju „Hrana za dušu“, svetski poznatog kuvara Masima Boture, je savršeno partnerstvo za podizanje svesti o bacanju hrane u svetu i inspirisanje ljudi da se bore protiv bacanja hrane u kuhinji.

Pročitajte i ovo...