Home VestiEkonomija Coca-Cola postala prva kompanija koja nadoknađuje svu vodu koju koristi u proizvodnji

Coca-Cola postala prva kompanija koja nadoknađuje svu vodu koju koristi u proizvodnji

by bifadmin

Kompanija Coca-Cola postala je prva sa liste najuspešnijih kompanija, prema godišnjoj listi biznis magazina Fortune 500, koja je zajednicama i prirodi nadoknadila svu vodu koju koristi – sa oko 337,7 milijardi nadoknađenih litara u 2015. godini. Ova informacija zvanično je objavljena na Svetskoj nedelji vode u Stokholmu, a kompanija s ponosom ističe da je uz svoje globalne partnerske punionice ispunila cilj nadoknade vode za 2020. godinu pet godina pre roka.

Kroz 248 partnerskih projekata vezanih za vodu sa oko 2000 zajednica u 71 zemlji, Coca-Cola sistem je nadoknadio oko 115 odsto vode koju je upotrebio za svoje proizvode na osnovu obima prodaje u 2015. godini, što je ukupno 191,9 milijardi litara vode vraćenih prirodi i zajednicama kroz ove projekte.

„Ovo dostignuće čini nas u Coca-Coli i naše partnere veoma ponosim. Cilj koji je 2007. bio aspiracija, danas je realnost i globalno značajna tačka razvoja koju nameravamo da održimo kako naš biznis bude rastao. Sada, kad god naši potrošači piju neki Coca-Cola proizvod, mogu biti u potpunosti uvereni da su naša kompanija i njene partnerske punionice posvećeni odgovornom korišćenju vode, kako danas tako i ubuduće“, izjavio je Muhtar Kent, predsednik i generalni direktor kompanije Coca-Cola.

Coca-Cola sistem u Srbiji doprineo je ovom cilju zahvaljujući projektu obnove vlažnih staništa u Gornjem Podunavlju, koji se sprovodi u saradnji sa Svetskim fondom za prirodu (WWF). Projekat je započet još 2011. godine, a Coca-Cola i WWF su 2014. najavile nastavak rada na ovom projektu kroz novo, sedmogodišnje partnerstvo za obnovu vlažnih i plavnih područja duž Dunava, u šest zemalja Evrope, među kojima je i Srbija.

U Stokholmu je takođe objavljena informacija da je Coca-Cola ostvarila napredak i u pogledu cilja vezanog za efikasnost vode, uz poboljšanje od 12 odsto od 2010, ili ukupno 27 odsto od 2004. godine, kada je započeto praćenje napretka u okviru celog sistema.

Iz kompanije poručuju da činjenica da je ostvaren cilj nadoknade vode do 2020. godine dodatno obavezuje ceo sistem da održi isti pravac u rastu poslovanja. Stoga će se dalje posvetiti istraživanju narednih koraka ka unapređenju programa i rezultata vezanih za vodu.

Pročitajte i ovo...