Home VestiEkonomija Isplati li se kupiti australijski dolar?

Isplati li se kupiti australijski dolar?

by bifadmin

Valuta koja će idućih dana biti u fokusu investitora na finansijskim tržištima i kojoj bi zbog objava važnih vesti kurs mogao najviše da oscilira, biće australijski dolar. U noći između ponedeljka i utorka Australijski statistički zavod objavljuje podatke o trgovinskom bilansu i broju izdatih građevinskih dozvola tokom jula meseca, što po pravilu uzrokuje veća pomeranja na valutnom tržištu.

U utorak rano ujutro doći će do još većeg pomaka na tržištu budući da australijska centralna banka objavljuje odluku o visini referentnih kamatnih stopa pa će tog dana australijska valuta gotovo sigurno imati najveće oscilacije.
Poslednjih godina australijski dolar značajno je oslabio u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svetu. Trenutno je u odnosu na evro 25% slabiji nego što je bio sredinom 2012. godine, dok je u istom periodu u odnosu na američki dolar oslabio 30%. Zbog velikog pada mnogi investitori i analitičari očekuju da će za godinu ili dve australijski dolar biti značajno jači nego što je sada pa se na sadašnjem nivou isplati njegova kupovina.

Postoji nekoliko dobrih argumenata za takav stav. Prvo, Centralna banka koja je godinama u svakom obraćanju javnosti naglašavala da je AUD precenjen i da se može očekivati slabljenje, od prošle godine ne spominje kurs valute niti potrebu za daljim slabljenjem, što se može protumačiti kao znak da je Banka zadovoljna kursem i ne želi daljnje slabljenje. Drugo, trenutno čak 70% velikih špekulanata na američkom tržištu fjučersa ima otvorene prodajne pozicije na AUD, što znači da više nema mnogo onih koji svojoj prodajom mogu dalje rušiti vrednost australijske valute. Svi koji već imaju prodajne pozicije pre ili kasnije će početi da ih zatvaraju, tj. da kupuju AUD čime će mu verovatno mesecima podizati vrednost.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da postoji mogućnost da će na ovonedeljnom sastanku doći do dodatnog spuštanja kamatnih stopa, što može dovesti do dodatnog blagog slabljenja AUD, ali sa sadašnjeg nivoa ne treba očekivati značajniji pad. Ukoliko narednih godinu ili dve ne bude većih ekonomskih problema na globalnom nivou ili u Kini, koja je najvažnije tržište za izvoz australijskih sirovina, postoji velika verovatnoća da će australijska valuta u odnosu na evro i američki dolar ojačati 10-15%.

Do jačanja bi trebalo doći i u odnosu na japanski jen, koji ponovo postaje precenjen. Ukoliko se trend njegovog jačanja uskoro ne okrene, japanska vlada i Centralna banka će biti prisiljene da intervenišu na tržištu i oslabe ga. Osim odluke o visini kamatnih stopa u Australiji, tokom nedelje pažnju treba obratiti i na odluku Britanske centralne banke o visini kamatnih stopa koje će verovatno biti spuštene, i na objavu podataka o broju novootvorenih radnih mesta u julu u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo...