Home VestiEkonomija Osiguranje je presudno za dobre rezultate u poljoprivredi

Osiguranje je presudno za dobre rezultate u poljoprivredi

by bifadmin

“Dunav osiguranje“ je danas u selu Stanina Reka kod Valjeva organizovalo šestu edukativnu radionicu „Žene u agrobiznisu“, na kojoj su predstavljene brojne pogodnosti osiguranja za poljoprivrednike, koji kažu da bez osiguranja danas nema života u poljoprivredi pošto sve više imaju problema sa prirodnim nepogodama.

Iz bogate ponude usluga „Dunav osiguranja“ za osiguranike u Kolubarskom okrugu, prema rečima direktorke glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Valjevu, Svetlane Tomić, izdvajaju se osiguranje useva i plodova – ratarskih i povrtarskih, a naročito voćarskih kultura, čija je proizvodnja dominantna na tom području.

Godišnja premija osiguranja za ratarske kulture, u zavisnosti od vrste kulture i prosečnog prinosa po jednom hektaru, kreće se od 4.020 dinara za hektar kukuruza do 3.050 dinara za hektar pšenice. Što se tiče osiguranja voćarskih kultura, može se izdvojiti ponuda za osiguranje šljiva s premijom od 29.937 dinara po hektaru i osiguranje malina s premijom od 120.582 dinara po hektaru, kao i osiguranje kupina s premijom od 90.436 dinara po hektaru, rekla je ona.

„Kada govorimo o osiguranju životinja od opasnosti uginuća usled bolesti, prinudnog klanja ili pomora nesrećnim slučajem, iznos godišnje premije za osiguranje goveda (krava), na vrednost grla od 150.000 dinara, doseže 7.969,50 dinara“, rekla je Svetlana Tomić.

Prilikom zaključenja polise osiguranja za goveda Kompanija, takođe, odobrava popuste na broj životinja. Primera radi, za osiguranje pet i više grla odobrava se popust od 10 odsto, a za osiguranje 11 i više grla popust je 20 odsto. Takođe, u ponudi je i osiguranje drugih životinjskih vrsta kao što su svinje, ovce…

Tomić je dodala da je jedna od bitnih pogodnosti to što Ministarstvo poljoprivrede svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su u tekućoj godini zaključila i isplatila premiju osiguranja u celosti odobrava subvenciju od 45 odsto.

„Obično se smatra da je osiguranje trošak, a ne potreba za ekonomskom sigurnošću, budući da ulažete u nešto što pored tržišnih rizika nosi i rizik od prirodnih nepogoda“, naglasila je Svetlana Tomić. Na primer, na osnovni paket osiguranja od grada, groma i požara kad su posredi pšenica i kukuruz ne plaća se cela premija prilikom započinjanja proizvodnje, već samo pet odsto, a ostalo se namiruje nakon berbe ili žetve, odnosno kada se ostvari prihod.

Ona je rekla da ima prostora za snižavanje premije ako bi se omasovilo osiguranje u poljoprivredi.

Svega šest odsto poljoprivrednih površina u Kolubarskom okrugu je osigurano, što je veoma malo, a sve su češće elementarne nepogode u periodu vegetacije.

Glavna filijala „Dunav osiguranja“ u Valjevu ove godine imala je oko 15 miliona dinara šteta, za koje je odštetu uglavnom već isplatila.

„Posle katastrofalnih poplava koje su zadesile Kolubarski okrug 2014., poseban značaj je dobilo osiguranje imovine, i to kako stambenih objekata i stvari domaćinstva tako i poljoprivrednih građevinskih objekata, mehanizacije i zaliha proizvoda u njima. „Dunav osiguranje“ je kreiralo novu uslugu za osiguranje imovine fizičkih lica, popularno nazvanu – ‘čuvar kuće’. Za prosečno domaćinstvo sa uključenim rizikom od poplave mesečna premija iznosi oko 500 dinara“, navela je ona.

Pročitajte i ovo...