Home VestiEkonomija Pet presuda o spornim privatizacijama

Pet presuda o spornim privatizacijama

by bifadmin

Tri godine posle završetka istrage o 24 sporne privatizacije donete su dve oslobađjajuće presude, jedna osuđujuća, a utvrđeno je da u 11 slučajeva nije bilo krivičnog dela, piše Blic u izdanju od četvrtka.

Pozivajući se na izveštaj tužilaštva Savetu za borbu protiv korupcije o spornim privatizacijama, list navodi da je u 14 slučajeva predistražni postupak u toku, da je protiv 27 osoba pokrenuta istraga, a protiv 71 podignuta optužnica.

Kako je navedeno, u 11 slučajeva nema elemenata krivičnog dela, a pet presuda je doneto, navodi list.

Procenjuje se da je kroz 24 sporne privatizacije Srbija oštećena za oko osam milijardi evra.

Istraga je vodjena zbog privatizacija kompanija Sartid, Jugoremedija, Mobtel, C market, ATP Vojvodina, Luka Beograd, Nacionalna štedionica, Večernje novosti, Veterinarski zavod Zemun, Zastava elektro, Tehnohemija, Srbolek, Šinvoz, Keramika Kanjiža, Prosveta, poslovi azotare Pančevo, Trudbenik gradnja.

Osporavana je i konverzija prava korišćenja u pravo svojine 16 hektara zemljišta na Novom Beogradu preduzeću DelReal bez naknade, prodaja firme Nuba, koncesija za autoput Horgoš-Požega, izvoz šećera u zemlje EU, privatizacija agencije Putnik, Srbija-Turista i Galenike.

Izvor: Blic, Beta

Pročitajte i ovo...