Home VestiEkonomija Zašto Kina vlada svetom?

Zašto Kina vlada svetom?

by bifadmin

Glavni ekonomista Sakso banke, Stin Jakobsen, u svojoj najnovijoj analizi ističe da je Kina na dobrom putu da do kraja godine preokrene indeks proizvođačkih cena (PPI) u pozitivnu vrednost.

Kina je dugi niz godina bila neto izvoznik deflacije. Ova zemlja je poslednji put imala pozitivan PPI 2012. godine, a tada je inflacija u Americi iznosila četiri procenta.

Eventualni preokret se odnosi na kraj godine, piše Jakobsen, a u međuvremenu ćemo ponovo videti slabljenje američke ekonomije, što nije povoljno za prinose dugoročnih obveznica a može biti katalizator za oporavak prinosa. To se dešava u trenutku kada su investicione banke i državne službe zauzete oko prilagođavanja američke i kineske infrastrukture i povećanja ukupnog fiskalnog deficita nakon izbora u Americi.

Dve od ovih skorašnjih ekspanzija fiskalnog deficita su već očigledne, ukazujući na to da će se američki deficit proširiti sa otprilike tri na pet procenata i to pod uslovom smanjenja troškova za odbranu. Nije samo Japan spreman da potroši više novca nego što ima, konstatuje ekonomista Sakso banke.

Prema njegovim rečima, ovo je signal koji ne treba ignorisati. Tokom više od samo jedne decenije u odnosu na ovu vest obveznice sa slabom izloženošću izgledaju najprivlačnije čak i pre uvida u balon obveznica i „beskonačno niskih” neuspelih uticaja potpuno loše upravljanih centralnih banaka.

Kineski PPI i devalvacija diktiraju svetski rast i inflaciju, a fiskalni i monetarni eksperimenti u Japanu uvode Evropsku centralnu banku i Fed u mračno doba neznanja, zaključuje Jakobsen.

Pročitajte i ovo...