Home VestiPolitika i društvo Cementna industrija Srbije predstavila rešenja za očuvanje prirodnih resursa i odgovorno upravljanje otpadom

Cementna industrija Srbije predstavila rešenja za očuvanje prirodnih resursa i odgovorno upravljanje otpadom

by bifadmin

Predstavnici Cementne industrije Srbije (CIS) predstavili su Rešenja za očuvanje prirodnih resursa i odgovorno upravljanje otpadom na kongresu Međunarodnog udruženja za upravljanje otpadom (ISWA International Waste Association) u Novom Sadu, i važnu ulogu ko-procesuiranja u cementnim pećima u razvoju modernog upravljanja otpadom u Srbiji.

Izlaganje na temu ko–procesuiranja ispred Udruženja CIS otvorili su Dimitrije Knjeginjić, predsednik skupštine i Dejana Milinković, direktor udruženja. Oni su još jednom istakli da je ko–procesuiranje održivo rešenje za očuvanje prirodnih resursa i odgovorno upravljanje otpadom u Srbiji.

Kun Kopenhol (Koen Coppenholle), izvršni direktor Evropske asocijacije za cement (CEMBUREAU) predstavio je primere dobre prakse iz zemalja EU kako cementa industrija reciklažom materijala može doprineti ostvarenju nacionalnih ciljeva za reciklažu, kao i postignute rezultate ko-procesuiranja u EU28, 2014. godine, dok su Juraj Čiz (Juraj Ciz) predstavnik kompanije Ecorec i Džordž Tagarinski (George Tagarinski), menadžer za razvoj poslovanja kompanije Green Alternative Energy Assets, preneli praktična iskustva iz Slovačke i Bugarske, ukazujući na značaj ko-procesuiranja i njegovu ulogu u cirkularnoj ekonomiji.

Radmila Šerović, nečelnica Odeljenja za upravljanje otpadom pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine tokom predavanja govorila je o planovima razvoja nacinalne strategije upravljanja otpadom, ciljevima i ekonomskim instrumentima za njihovo ostvarivanje.

„Verujemo da će cementna industrija Srbije imati važnu ulogu u razvoju modernog upravljanja otpadom i biti prepoznata kao pouzdan partner u rešavanju lokalnih i regionalnih izazova upravljanja otpadom. Kao zemlja sa gotovo 3.600 deponija (i svakodnevnom prosečnom proizvodnjom od 0,87 kg otpada po glavi stanovnika, Srbiji je neophodno efikasno rešenje ovog problema. Proizvođači cementa u Srbiji danas ko–procesuiraju blizu 50.000 tona otpada godišnje kao izvor energije i oko 320.000 tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine i spremni su, da poput razvijenih zemalja EU ponude rešenja za zbrinjavanje značajnih količina različitih vrsta otpada na siguran, bezbedan i kontrolisan način, bez negativnih posledica po životnu sredinu.“ istakla je Dejana Milinković, direktorka udruženja Cementna industrija Srbije, u okviru predavanja o ko–procesuiranju u Srbiji – doprinosima, budućim izazovima i opredeljenjim cementne industrije.

Upotreba alternativnih goriva i sirovina putem ko-procesuiranja u fabrikama cementa , donosi višestruku korist, kako samim cementarama tako i lokalnim zajednicama. Pored uštede prirodnih resursa, upotreba alternativnih goriva takođe smanjuje ulaganja u nova postrojenja za upravljanje otpadom, rešava probleme nedostatka prostora za deponovanje otpada, ali nudi i mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Zbog toga, institucionalna podrška za unapređenje i razvoj ko-procesuiranja predstavlja važan korak ka ispunjenju ciljeva održivog razvoja, ne samo cementne industrije, već čitave privrede Srbije.

Sa raspoloživim proizvodnim kapacitetom od 3,6 miliona tona cementa godišnje, cementna industrija u Srbiji planira da do 2030. godine, poveća učešće alternitivnih goriva u procesu proizvodnje cementa, najmanje do 60%. Pоrеd tоgа, ova industriја ima mogućnosti da u istom periodu reciklira blizu 350.000 tоnа оtpаdnоg mаtеriјаlа godišnje.

Pročitajte i ovo...