Home VestiEkonomija Dojče banka i Folksvagen su rizik za nemačku ekonomiju

Dojče banka i Folksvagen su rizik za nemačku ekonomiju

by bifadmin

Problemi u kojima su se našli Dojče banka i Folksvagen mogli bi da potkopaju nemačku ekonomiju, jednu od retkih na svetu koja je pokretač okolnih privreda. Dodatne teškoće za “motor razvoja Evrope” ogledaju se u padu popularnosti kancelarke Angele Merkel ali i u Brexitu i u globalnom padu tražnje.

Od Dojče banke, najveće banka u regionu, američki sudovi traže 14 milijardi dolara na ime starog spora u Sjedinjenim državama vezanog za krizu rizičnih kredita. Analitičari ocenjuju da će banka uspeti da smanji traženu sumu u SAD, ali ništa ne potvrđuje da će 5,5 milijardi dolara koje je banka izdvojila biti dovoljno da se isplati svih 8.000 pravnih sporova koji se u svetu vode protiv nje.

Folksvagen je s druge strane najveći evropski proizvođač automobila, a skandal koji se desio sa nameštanjem podataka naneo je veliku štetu ovoj kompaniji. Zajedno, ove dve firme zapošljavaju više od 700.000 ljudi, od čega je polovina u Nemačkoj.

“Činjenica da su dve tako velike kompanije u problemu može uticati na pad potrošnje i investicija u ovoj zemlji, a potom i u globalnoj ekonomiji”, kaže Horst Lohel, profesor ekonomija na Frankfurtskoj školi finansija i menadžmenta.

Pročitajte i ovo...