Home VestiEkonomija Kompanije u Srbiji tragaju za kadrovima koji su sposobni za aktivno učenje i rešavanje problema

Kompanije u Srbiji tragaju za kadrovima koji su sposobni za aktivno učenje i rešavanje problema

by bifadmin

Kompanija ManpowerGroup pokrenula je istraživanje “Soft Skills for Talent” za 2016. godinu. Istraživanje je zasnovano na veštinama koje su prepoznate i tražene na tržištu rada i ima za cilj da identifikuje prepoznatljive osobine talenta. Ovo je prvi put da je istraživanje uključilo i Srbiju, obuhvatajući tako 8 evropskih zemalja (Italija, Rumunija, Španija, Grčka, Mađarska, Češka i Bugarska, pored naše zemlje) u kojima je ispitana 3791 kompanija.

Rezultati istraživanja pokazuju da čak 69% ispitanika sposobnost rešavanja problema svrstava među prve tri ključne kompetencije za efikasan rad i povezuje je sa talentom. Nadalje, 58% ispitanika na listu ključne tri stavlja orijentaciju prema ciljevima, a 57% sposobnost saradnje.

 

izazovi-sa-kojima-se-kompanije-susrecu

 

U Srbiji se nešto veći značaj pridaje sposobnosti aktivnog učenja, koju čak 75% ispitanika iz naše zemlje svrstava među prve tri. Zatim, 70% ispitanika navodi orijentaciju prema ciljevima i sposobnost rešavanja problema.

Ispitanici su upitani i o izazovima sa kojima se kompanije susreću u vezi sa talentom. Perspektiva svih zemalja uključenih u istraživanje pokazuje da je glavni izazova sa kojim se kompanije susreću što se tiče talenata, njihovo „zadržavanje“ (37% odgovora). U isto vreme, 27% ispitanika tvrdi da je važno definisati bolji način u neophodnom podržavanju talenata. Na trećem mestu, nalazi se mogućnost privlačenja talenata kao pobednička strategija (18% ispitanika). Donekle slični nalazi dobijeni su i za Srbiju, gde čak 54% istraživanjem obuhvaćenih kompanija navodi zadržavanje talenta kao najveći izazov, a 23 % njihovo privlačenje.

Kompanije iz Srbije koje su uključene u ovo istraživanje smatraju da su Nemačka (26% ispitanika), Srbija (14,3%) i Švedska zemlje koje su najnaprednije kada je reč o razvoju talenta.

 

najtrazenije-meke-vestine

 

Na pitanje: „Koji je to ključni faktor uspeha za talente u godinama koje dolaze: sposobnost učenja, prilagodljivost ili mobilnost?“ 56% ispitanika veruje da će prilagodljivost biti najuticajniji faktor, definisan kao sposobnost da se brzo prilagode u organizaciji, kao i mogućnost da budu transverzalni i obavljaju više zadataka. Sposobnost učenja takođe ima važnu ulogu. Ovo je najvažniji faktor za 29% ispitanika. Mobilnost izgleda da je manje relevantan faktor, pošto se za njega opredelilo samo 15% ispitanika.

I za našu zemlju dobijeni su gotovo slični rezultati, gde 55% ispitanika navodi prilagodljivost kao najuticajniji faktor za uspeh talenta, zatim 24% sposobnost učenja i 21% mobilnost.

Glavna saznanja su potvrdila da je u kontekstu rada, konstantno rastuća vrednost data veštinama koje su usmerene na ponašanje umesto na tehničke sposobnosti. Ovo je zajednički aspekt za sve zemlje koje su bili deo istraživanja. Intervjuisane kompanije su definisale logičan i precizan skup ključnih kompetencija (soft veština) koje čine talenat i time potvrdile heterogenost idealnog profila.

Pročitajte i ovo...