Home VestiEkonomija Rast broja stogodišnjaka šteti japanskoj ekonomiji

Rast broja stogodišnjaka šteti japanskoj ekonomiji

by bifadmin

Novi podaci japanskog Ministarstva zdravlja, rada i blagostanja pokazuju da je zemlja izlazećeg sunca oborila sopstveni rekord u najvećem broju stogodišnjaka već 46. godinu zaredom. U Japanu sada ima preko 65.000 građana koji su doživeli stotu godinu, što je za 10.000 manje nego u SAD koja ima tri puta više stanovnika od azijske zemlje.

Međutim, ekonomija uspe da baci senku i na ovako lepe i pozitivne vesti – dugovečnost ove nacije postala je teret privredi i državi. Stariji troše resurse brzinom kojom se ne mogu podičiti mlađe generacije.

Danas je od 127 miliona Japanaca već četvrtina starija od 65 godina, odnosno u penziji. Ako natalitet ostane na ovom nivou, do 2060. godine u Japanu će 40% nacije biti starije od 65.

Zbog niske stope fertiliteta, kažu upućeni, ispašta japanska ekonomija. I ne samo ekonomija – crne prognoze govore da bi mogla biti istrebljena cela nacija ako mladi Japanci ne počnu ranije da zasnivaju porodicu, koja podrazumeva više od jednog deteta.

Ni kod nas situacija sa natalitetom nije bolja, ali oni kojima nije stran crni humor rekli bi da bar nismo dugo teret penzionom fondu s obzirom na činjenicu da je prosečan životni vek u Srbiji oko 75 godina, skoro deset godina kraći nego u Japanu.

Pročitajte i ovo...