Home VestiEkonomija Deca iz Sirije u turskim fabrikama proizvode tekstil za evropsko tržište

Deca iz Sirije u turskim fabrikama proizvode tekstil za evropsko tržište

by bifadmin

Oko pet miliona ljudi je do sada izbeglo iz Sirije, većina njih u Tursku. Mnoge izbeglice su tamo mesecima, pa čak i godinama, te su morale da nađu način za preživljavanje. Oni uglavnom ilegalno šiju tekstil za strane brendove koji svoju robu proizvode u Turskoj zbog jeftinog rada.

BBC je istraživao ovu temu i otkrio da u tekstilnim fabrikama u Truskoj rade i sirijska deca i to za popularne britanske brendove Marks end Spenser i Asos, ali i za španske marke Zara i Mango.

U jednoj fabrici koja radi za Marks end Spenser izbeglice zarađuju 1,22 dolara po satu, što je mnogo niže od minimalne cene rada u Turskoj. U njoj radi sedmoro sirijskih izbeglica među kojima najmlađi radnik ima 15 godina. Oni rade više od 12 sati dnevno peglajući odeću pre nego što će ona biti poslata u Ujedinjeno Kraljevstvo. Slično se dešava i u jednom dobavljaču Asosa iz Istanbula.

Obe kompanije su objavile da nadgledaju firme koje rade za njih i da neće dopustiti eksploataciju izbeglica i dece. M&S je saopštio da će ponuditi legalno zaposlenje sirijskim radnicima u ovoj fabrici a Asos, koji se suočava sa optužbama za eksploataciju radnika i u matičnoj zemlji, je objavio da će pružiti finansijsku pomoć pomenutoj deci kako bi ona mogla da se vrate u školu.

BBC je takođe otkrio da izbeglice rade 12-časovne smene i u fabrikama koje izbeljuju džins za Mango i Zaru, i to bez zaštitnih maski, uprkos izloženosti opasnim hemikalijama. No iz Manga su rekli da je fabrika u kojoj se ovo dešava “neovlašćeni podizvođač” i da inspekcije koja je ova kompanija sprovodila u pomenutoj fabrici nisu otkrile izbeglice već samo “pojedine bezbednosne propuste”.
Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...