Home VestiEkonomija Finansijsko posrtanje i Eriksona i Samsunga u istom danu

Finansijsko posrtanje i Eriksona i Samsunga u istom danu

by bifadmin

Svetski tehnološki giganti zbog raznovrsnih problema posrću finansijski, a među njima se po obimu gubitaka izdvajaju dve kompanije – Eriksonu se topi profit zbog velikog pada tražnje za njegovim proizvodima i uslugama a Samsungu zbog problema koje je imao sa „samozapaljivim“ novim modelom pametnog telefona.

Eriskonu je smanjena vrednost za 15 odsto kada je objavio veliki pad profita u trećem kvartalu, od čak 94 odsto. Za ovaj pad zaslužna je slaba tražnja za opremom za mobilne telefone na razvijenim tržištima i jaka konkurencija od strane finske Nokije i kineskog Hjuaveija.

Samsungu je sa druge strane prodaja novog telefona Galaksi note 7 lepo krenula, ali je zbog problema sa baterijom koja se kod više korisnika zapalila, morao da povuče ovaj model sa tržišta. Profit Samsunga u trećem kvartalu pao je sa 7,8 biliona vona na 5,2 biliona (4,2 milijarde evra).

Posle izjave da će, zbog bezbednosti kupaca, obustaviti prodaju i proizvodnju najnovijeg modela, nekih 16,3 milijarde evra tržišne vrednosti južnokorejske kompanije se istopilo.

Pročitajte i ovo...