Home VestiEkonomija OECD: Finansijska pismenost još uvek nedovoljno visoka

OECD: Finansijska pismenost još uvek nedovoljno visoka

by bifadmin

Opšti zaključak najnovijeg istraživanja OECD-a je da su odrasli širom sveta pokazuju nizak nivo finansijskog znanja, i orijentisnai su ka kratkoročnim ciljevima, umesto da se više uključuju u finansijke tokove i edukuju, kako bi na dugi rok imali uspeha. 

Među ključnim rezultatimna ovog istraživanja izdavaja se velika razlika u finansijskom obrazovanju između pojedinih država i oblasti. Pa tako, na primer, Hong Kong pokazuje visok stepen finansijske pismenosti, za razliku od Albanije, Belorusije, Brazila, Hrvatske, Jordana, Malezije i Ruske Federacije.

Posebno se ističe nepoznavanje proračunavanja kamatnih stopa na štednju, čak i u zemljama koje se smatraju ekonomski razvijenim. Osim Hong Konga, Kine, Holandije i Norveške, u ostalih 26 zemalja većina anketiranih nije tačno odgovarala na pitanja iz ove oblasti.

Finansijsko znanje, takođe, dosta varira po starosti i polu ispitanika. U većini od 30 zemalja, muškarci su još uvek upućeniji u finansijske tokove. Međutim, zemlje u kojima je pozicija žena izjednačenija su po ukupnim rezultatima vodeće na listi.

Finansijski najpismeniji su Francuzi a slede gradjani Finske, Norveške, Kanade i Hongkonga. Na začelju je Poljska a tek nešto bolje od nje po finansijskoj pismenosti su Belorusija, Hrvatska i Brazil.

U istraživanju o finansijskoj pismenosti u 30 zemalja učestvovalo je 51.650 ispitanika, starosti između 18 i 79 godina. Istraživanje nije sprovođeno u Srbiji.

Pročitajte i ovo...