Home VestiEkonomija Prijave za zajedničke mađarsko-srpske projekte (IPA program) su u toku

Prijave za zajedničke mađarsko-srpske projekte (IPA program) su u toku

by bifadmin

Zvanično je otvoren novi program prekogranične saradnje naše zemlje – Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Program sufinansira Evropska unija i ukupni budžet od preko 76,6 miliona evra biće investiran u zajedničke projekte neprofitnih organizacija iz pograničnog regiona Mađarske i Srbije.

Lansiranjem novog programa je takođe obeleženo zatvaranje prethodnog – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija, zahvaljujući kojem je od 2008. godine do danas omogućeno sprovođenje 204 projekta saradnje između neprofitnih organizacija sa obe strane granice, sa ukupno 50,1 milion evra iz IPA fonda. Projekti su pokrivali tri prioritetne oblasti programa: Infrastrukturu i životnu sredinu, Ekonomiju, obrazovanje i kulturu i Tehničku pomoć.

„Pored povećanja saradnje između organizacija sa obe strane granice, projekti koji su sprovedeni u okviru prethodnog programa su pomogli da se unapredi sveukupni kvalitet života u pograničnom regionu – izgrađena su 34 kilometra biciklističkih staza; sprovedeno je 11 akcija u oblasti zaštite od poplava; organizovano je 66 događaja sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje; razvijena su 44 proizvoda u oblasti zajedničke kulture i turizma; 335.604 osoba je na neki način bilo uključeno u projekte; 181.690 osoba je posetilo kulturne i istorijske atrakcije koje se nalaze na tematskim rutama koje su podržane kroz Program; 13.858 osoba je obučeno u okviru zajedničkih obrazovnih aktivnosti u raznim oblastima; 494 naučnih istraživača je uključeno u istraživačko-razvojne projektne aktivnosti, kao i mnoge druge inicijative,“, istakao je gospodin Peter Rac (Péter Rácz), šef Zajedničkog sekretarijata Programa, sumirajući rezultate prethodnog IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

Na osnovu „sistema zajedničkog upravljanja“ država učesnica – Mađarske i Srbije, novi program finansira i podržava projekte saradnje neprofitnih organizacija koje se nalaze u Programskoj oblasti, koja uključuje županije Čongrad i Bač-Kiškun u Mađarskoj, kao i Zapadnu Bačku, Severnu Bačku, Severni Banat, Južnu Bačku, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji.

Projekti se moraju baviti jednim od četiri Prioriteta Programa: Unapređivanje prekograničnih sistema za upravljanje vodama i prevenciju rizika; Smanjenje uskih grla u prekograničnoj saobraćajnoj mreži; Stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa ili Unapređivanje ekonomske konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz razvoj vođen inovacijama.

Pored toga, projekti moraju posedovati prekogranični element, što znači da oni moraju biti sprovedeni u partnerstvu, koje se sastoji od barem jedne organizacije iz Mađarske i jedne iz Srbije. Od organizacija koje sačinjavaju partnerstvo se takođe traži da zajednički apliciraju za finansiranje kroz Program.

Pročitajte i ovo...