Home VestiEkonomija Raiffeisen: Spajaju se RZB i RBI

Raiffeisen: Spajaju se RZB i RBI

by bifadmin

Izvršni i Nadzorni odbori kompanija Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) i Raiffeisen Bank International AG (RBI) usvojili su načelnu odluku o pripajanju RZB-a i RBI-a. S tim u vezi, definisani su i preliminarni rasponi vrednovanja jedinica koje će se pripojiti. RZB će se pripojiti RBI-ju. Spojena kompanija i dalje će biti listirana na berzi.

Transakcija uključuje funkcije RZB-a kao centralne institucije austrijske Raiffeisen bankarske grupacije, kao i udele RZB-a, isključujući planiranu delimičnu prodaju UNIQA udela. Svi doprinosi zaradama i neto prihodu od procena koji se odnose na udeo koji se prodaje uklonjeni su iz finansijskog izveštaja o prihodu i izdacima, ali su priznati u ukupnom kapitalu. Stopa osnovnog kapitala Tier 1 (fully loaded) spojenog entiteta, na osnovu pro forma proračuna, bila bi 11,3% na dan 30. juna 2017. godine.

Preliminarni rasponi vrednovanja određeni za entitete koji se spajaju urađeni su na osnovu najskorijih relativnih vrednovanja izvršenih od strane dva međunarodno priznata procenitelja. Na osnovu toga, uprava očekuje da procenat deonica RBI-a raspoloživih za trgovanje bude između 34,6% i 35,7% (prethodno 39,2%, u oba slučaja zasnovano na broju raspoloživih deonica, što isključuje sopstvene deonice) nakon izvršenja transakcije.

Procenitelje su angažovali Izvršni odbori RZB-a i RBI-a, nezavisno jedan od drugog, kako bi izveli komparativne procene na osnovu metoda diskontovane dividende prema međunarodnim standardima vrednovanja. Objektivnost konačnog racija razmene, koji tek treba da se utvrdi, mora dodatno da potvrdi nezavisni sudski ovlašćen revizor pripajanja prema austrijskom zakonu o pripajanju.

Vanredna opšta skupština RBI-a koja treba da glasa o pripajanju, gde se zahteva većina od 75% prisutnog deoničkog kapitala, planirana je za 24. januar 2017. godine. Dokumenta neophodna za glasanje o pripajanju – nakon finalizacije racija razmene i završetka pravno neophodnih analiza od strane Nadzornih odbora i spoljašnjih revizora – biće objavljena 23. decembra 2016. godine.

Finansijski ciljevi RBI-a ostaju na snazi nepromenjeni, a takođe će se odnositi i na spojenu instituciju nakon transakcije pripajanja: racio osnovnog kapitala Tier 1 (CET1 racio, fully loaded) od najmanje 12% i stopa sopstvenog kapitala (fully loaded) od najmanje 16% ciljevi su do kraja 2017. godine. Stopa povraćaja uloženog kapitala pre oporezivanja od oko 14% i konsolidovana stopa povraćaja uloženog kapitala od oko 11% srednjoročni su ciljevi. Osim toga, cilj je da se ostvari racio troškova/prihoda u rasponu od 50 do 55% srednjoročno.

Pročitajte i ovo...