Home VestiEkonomija U srpske startapove u 2016. investirano 50 miliona evra

U srpske startapove u 2016. investirano 50 miliona evra

by bifadmin

U domaću startap scenu ove godine je uloženo više od 50 mil EUR, od čega čak 45 mil EUR u samo jednu kompaniju. Tih 45 mil EUR dobila je bostonsko-beogradska firma Seven Bridges radi bržeg razvoja proizvoda koji se koriste za otkrivanje teških bolesti poput raka. Njen ko-osnivač i glavni tehnički menadžer (CTO) je beograđanin Igor Bogićević.

Druga po veličini investicija bila je u kompaniju Content Insights, 1,1 mil EUR od strane tri investitora – North base Media, Neveqa i Elevena.

Investitori skoro nikada ne ulažu u ideju. Vi možete imati najbolju ideju koja napada najveće tržište na svetu, ali sve pada u vodu ako imate osobe koje nemaju određene vrline – kaže Vukašin Stojkov, jedan od osnivača udruženja Startit.

Zoja Kukić iz tog udruženja kaže da se sve češće pojavljuje kombinacija novih tehnologija sa tradicionalnim industrijama. „Na primer, ima firmi koje prave dronove da bi pomogli zemljoradnicima da bolje nadgledaju useve“, kaže Kukić.

U moru konkurencije potrebno je, kako kažu osnivači novih firmi, biti na pravom mestu u pravo vreme, ali i prepoznati šta je tržištu preko potrebno.

Tako je Nikica Marinković primetio da ima sve manje domaćih proizvođača, a sve više poljoprivrednih proizvoda iz Evrope i sveta. Njegova firma Zelenoo postoji od januara ove godine.

„Povezujemo male srpske proizvođače organske i domaće hrane sa potrošačima u Beogradu. Veb servis uključuje prikupljanje sveže hrane našim vozilima i isporuku na kućnu adresu potrošača“, priča Marinković.

Miloš Milić, jedan od osnivača Farmie, marketinškog prodajnog kanala u stočarstvu, počeo je da radi kao softverski inženjer odmah posle srednje škole.

„Farmiu smo pokrenuli Srđan Stupar i ja dok smo paralelno radili svoje poslove. Godine 2014. dobili smo prvu investiciju, dali otkaze i otputovali u Sofiju. Zasad imamo devet investitora: četiri iz Luksemburga, dva iz Nemačke i po jednog iz Australije, Bugarske i Kanade“, kaže Miloš Milić.

Farmia posluje samo u Srbiji i ima više od 23.000 gazdinstava, a dobigla je 267.000 EUR investicija.

Iz udruženja Startit dodaju da na svetskom nivou tehnologije koje su tek u usponu jesu virtuelna realnost, veštačka inteligencija, fin-teh – kombinacija finansija i tehnologije, bio-teh – tehnologija koja pomaže u zdravlju i kombinovanjem sa biologijom, robotika i hardveri.

Izvor: eKapija. Blic

Pročitajte i ovo...