Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: E-uprava

B&F reč nedelje: E-uprava

by bifadmin

Pre nešto više od dve nedelje ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić zaradila je mnoštvo pozitivnih kritika objavom da građani sada mogu da se prijave za zamenu stare zdravstvene knjižice preko interneta, na portalu E-uprava.

Nedelju dana kasnije, Direkcija za elektronsku upravu saopštila je da je broj aktivnih korisnika nacionalnog portala E-uprava utrostručen u ovoj godini i da ih sada ima oko 516.000. Najpopularnija usluga na portalu je upravo zamena stare zdravstvene knjižice novom karticom zdravstvenog osiguranja. „Za samo šest dana, od kako je ova usluga puštena u rad, naloge na nacionalnom portalu E-uprava otvorilo je 75.304 novih korisnika, a zahtev za izdavanje nove zdravstvene isprave podnelo je ukupno 78.627 građana“, piše u saopštenju.

 

e-uprava-2

Građani su sa oduševljenjem prihvatili ovu inovaciju jer im je ista olakšala pristup uslugama državne uprave, odnosno smanjila vreme izgubljeno u čekanju na šalterima. Ministarka Brnabić je najavila da u naredne dve godine možemo očekivati i elektronski potpis, elektronski dokument, centralni registar kao i portal E-uprave koji će služiti za efikasniju inspekciju koja će se boriti protiv sive ekonomije.

Za narednu godinu najavljeno je sedam novih elektronskih usluga, među kojima je i podnošenje zahteva za roditeljski i dečiji dodatak, a razmatra se i servis „e-opravdanje“ koji će roditeljima omogućiti da najave kada dete neće doći u školu. U planu je i usluga „e-vojska“ za izdavanje potvrda o služenju vojnog roka, kao i druga faza usluge „e-vrtići“ kojom će biti povezane sve lokalne samouprave. Takođe, porez na imovinu će se plaćati preko interneta.

O brzoj promeni navika stanovništva ali i tradicionalno spore državne uprave svedoči objava da je Srbija imala najbrži rast elektronske uprave u poslednje dve godine u Evropi. Naša zemlja je na globalnoj rang isti Ujedinjenih nacija po tom kriterijumu napredovala 30 mesta.

Međutim, kao i uvek kada se u državi uvodi neka inovacija, ni ovo nije prošlo bez poteškoća. Naime, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je na mogućnost da, prilikom elektronske komunikacije na državnim portalima, lični podaci građana mogu biti kompromitovani i zloupotrebljeni.

 

e-uprava

 

Naime, portal E-uprava radi na običnoj HTTP konekciji umesto zaštićene HTTPS. Osim toga on od januara koristi SSL sertifikat izdat od strane Sertifikacionog tela Pošte, a koji nije upisan u Registre sertifikata Internet pretraživača Chrome, Firefox, Safari, Windows Explorer i drugih. Zbog toga konekcija između kompjutera građana i portala E-uprava u trenutku kada oni ostavljaju svoje podatke nije sigurna.

Servis E-uprava na portalu ‘Qualys SSL Labs’ iz SAD ocenjen najlošijom ocenom – F, zbog „ranjivosti“ (zastareli i slabi algoritmi i protokoli).

Posle ovih medijskih objava Ana Brnabić je saopštila da je nabavljen novi SSL sertifikat, čije testiranje je u toku: “Od kada Portal eUprave postoji, nije bilo nikakvih bezbednostnih incidenata. Imajući u vidu da postoji digitalni sertifikat na portalu eUprava, komunikacija između građana, korisnika portala i informacionog sistema Portala je kriptovana, digitalno potpisana i samim tim potpuno zaštićena i bezbedna, nezavisno od toga što se koristi algoritam digitalnog sertifikata koji je izdalo javno preduzeće „Pošta Srbije“ sa malo starijim rokom”, rekla je ona za Blic.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...