Home VestiEkonomija Hoće li i ove godine doći do božićnog rasta cena akcija?

Hoće li i ove godine doći do božićnog rasta cena akcija?

by bifadmin

Nakon početnog šoka, na Trampovu pobedu finansijska tržišta pozitivno su reagovala. Američki dolar počeo je da jača, cena zlata da pada, a američke akcije dosegle su rekordno visoke nivoe. SP500 indeks, koji se sastoji od akcija 500 velikih američkih kompanija, od dana izbora do sada porastao je 3%, a od početka godine nešto više od 7%, pa se sada nalazi na najvišem nivou u istoriji.

Od pojedinačnih akcija koje su popularne među malim investitorima, većina ih je takođe porasla tokom godine.

tabela-cene-akcija

Razlog je optimizam po pitanju ekonomskog rasta. Naime, Tramp bi mogao da podstakne reforme koje će biti pozitivne za poslovnu klimu i pokrenuti velike infrastrukturne projekte koji bi dodatno spustili stopu nezaposlenosti. Uz to, američka centralna banka već mesecima najavljuje da je samo pitanje vremena kada će ponovo podignuti kamatne stope, što je još jedan dokaz da je ekonomska situacija dobra.

Akcije na ostalim razvijenim tržištima tokom godine takođe su rasle. Nemački indeks DAX, koji se sastoji od 30 akcija velikih nemačkih kompanija, nalazi se na istom nivou na kojem je bio početkom godine, ali ako se gleda samo poslednjih 6 meseci, porastao je više od 13%. Britanski indeks FTSE100 od početka godine porastao je 9%, a najvažniji razlog rasta britanskih akcija je slabljenje funte od približno 15% u odnosu većinu drugih valuta nakon referenduma o Brexitu.

Hoće li dionice nastaviti da rastu?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će dugoročno cene akcija na svim razvijenim tržištima nastaviti da rastu. Kratkoročno, s obzirom na doba godine, takođe se može očekivati rast (barem kada je u pitanju američko tržište). Naime, od poslednjih 45 godina, u čak 34 godine došlo je do rasta cena akcija u nedelji između Božića i Nove Godine, a prosečni porast je iznosio 1,4%. Više je uzroka ovog fenomena: opšti optimizam u vreme praznika, zbog čaga su investitori skloniji kupovini akcija, sezona godišnjih odmora profesionalnih investiotora koji odrađuju većinu “short sellinga” (prodaje akcija s ciljem kupovine u budućnosti), te sređivanje portfelja krajem godine iz poreskih razloga. Budući da se krajem godine očekuje opisani rast, mnogi investitori bi se u idućim nedeljama mogli odlučiti na kupovinu akcija, što bi moglo dovesti do porasta tokom celog decembra.

Pročitajte i ovo...