Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Pojeftinjenje kredita

B&F reč nedelje: Pojeftinjenje kredita

by bifadmin

Pod naslovom “Promene koje će obradovati građane” pre desetak dana objavljena je najava da će dinarski krediti pojeftiniti i da bi njihove rate mogle pasti i za nekoliko stotina dinara. Prema medijima, kod stambenih kredita kamate bi mogle sa prosečnih 6,5 odsto da se spuste na oko 5,5 odsto.

Ove prognoze nastale su na osnovu procena Međunarodnog monetarnog fonda iz kojeg je saopšteno da će zbog smanjenja ciljne inflacije NBS u 2017. pasti i kamatne stope. Tako bi se, kažu predstavnici MMF-a, podstaklo korišćenje dinara u ekonomiji Srbije.

 

pojeftinjenje-kredita-2

 

Inače, kada je inflacija niska, građani imaju više poverenja u domaću valutu. Tada raste i dinarska štednja, a posredno može doći i do pada kamata. U ovakvim uslovima razvoja srpske ekonomije, i referentna stopa NBS može ići naniže, a prema njoj se određuje visina pozajmice banaka, ističe Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Da se situacija na finansijskom tržištu donekle promenila primećuje i izvršni direktor Sosijet ženeral banke Dejan Vučinić, koji kaže da je sada “najbolji momenat za uzimanje zajma za kupovinu stana”, i zbog cene kredita ali i zbog cene nekretnina na tržištu.

 

pojeftinjenje-kredita

 

U Narodnoj banci Srbije očekuju rast pozajmica u dinarima ne samo zbog povoljnijih kamatnih stopa, već i zato što za ove kredite nema obaveznog depozita ili učešća od 30 odsto. Prema podacima NBS-a ove godine je već više od 70 odsto uzetih kredita bilo u dinarima.

Ako krediti još pojeftine, kao što je najavljeno, ovaj broj bi mogao dodatno porasti. Profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić pak smatra da u 2017. kamate na dinarske kredite neće znatnije padati – oko jedan odsto – i predlaže klijentima banaka koji moraju da uzmu kredit da se, umesto za fiksnu kamatnu stopu, odluče za varijabilnu. Tada će, ukoliko dođe do daljeg pada kamata, vraćati manje novca.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...