Home VestiEkonomija Uskoro proizvodi sa oznakom ‘srpski kvalitet’

Uskoro proizvodi sa oznakom ‘srpski kvalitet’

by bifadmin

Potrošači u Srbiji uskoro će moći da kupe hranu koja će biti obeležena oznakom „srpski kvalitet“, što će značiti da su ti proizvodi napravljeni od sirovina iz Srbije.

Prema Uredbi koju je usvojila Vlada Srbije na taj način mogu biti označeni proizvodi i preradjevine od mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, groždja i meda, osim jakih alkoholnih pića, vina i aromatizovanih proizvoda od vina.

Nacionalnu oznaku srpskog kvaliteta moći će da imaju samo oni proizvodi za koje proizvodjač može da dokaže da osnovna sirovina potiče iz Srbije, ali i koji su po kvalitetu iznad konkurencije.

Oznakom srpski kvalitet može da se označi samo poljoprivredni i prehrambeni proizvod koji se po svom hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, načinu proizvodnje, korišćenim sirovinama ili sastojcima ili po nekoj drugoj karakteristici jasno razlikuje od drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iste kategorije i koji je proizveden od osnovne sirovine koja potiče isključivo sa teritorije Srbije, piše u Uredbi.

U Uredbi se navodi da će zahteve za mogućnost korišćenja žiga proizvodjači hrane podnositi Ministarstvu poljoprivrede.

Biće oformljena i stručna komisija za procenu posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a proizvodjači će dobijati rešenja o pravu korišćenja te oznake.

Oni će biti upisani u poseban registar odakle mogu da budu i izbrisani ako se utvrdi da proizvod koji je označen žigom „srpski kvalitet“ prestane da ispunjava uslove u skladu sa ovom uredbom.

Proizvodjači će morati da dostave specifikaciju proizvoda, podatke o poreklu i kvalitetu osnovne sirovine od koje je proizveden i opis tri posebna svojstva u odnosu na propisane zahteve kvaliteta za svaku vrstu proizvoda.

Spisak korisnika oznake „srpski kvalitet“, proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet“, kao i posebna svojstva označenih proizvoda biće objavljeni na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...