Home VestiEkonomija Interesovanje privrede za finansiranje putem lizinga u porastu

Interesovanje privrede za finansiranje putem lizinga u porastu

by bifadmin

Vrednost novozaključenih ugovora u trećem kvartalu iznosi 217 miliona evra. Sektor saobraćaja i informisanja je putem lizinga u privredu Srbije investirao 78 miliona evra.

Tržište finansijskog lizinga u Srbiji nastavilo je da beleži rast, pokazuju rezultati analize tržišta za treći kvartal 2016. godine koje je objavila Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS). Uknjiženo je 217 miliona evra novih plasmana, što je za 41 milion evra više u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći rast od preko 25 miliona zabeležio je segment finansiranja komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, a prate ga segment mašina i oprema, putničkih vozila, kao i segment nekretnina.

Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS), navodi da su razvoj privrede i veće investicije uticale na rast lizinga i u 2016. godini. „Lizing je značajna podrška razvoju privrede pre svega jer podržava ulaganje u osnovna sredstva. Kako bi pratili potrebe privrede, povećali konkurentnost na tržištu i produktivnost poslovanja, preduzeća sve češće svoje investicije finansiraju putem lizinga, pre svega jer je predmet lizinga ujedno i obezbeđenje, a lizing prate i druge pogodnosti poput fleksibilnosti i brzih procedura odobrenja”, kaže Milenković.

U trećem kvartalu 2016. godine vrednost novozaključenih ugovora porasla je u svim delatnostima, a posebno u delatnosti saobraćaja i informisanja. Od početka godine ove kompanije su, putem lizinga, u privredu Srbije investirale više od 78 miliona evra.

„Uslovi finansiranja su prilagođeni malim i srednjim preduzećima, pa zbog toga kompanije iz različitih sektora putem lizinga finansiraju svoje investicije. Lizing takođe prati i rast građevinske industrije, a pored ovoga, interesovanje za lizing raste i kod kompanija koja posluju u IT sektoru, a uzimajući u obzir razvojni potencijal i snažan preduzetnički duh koji IT zajednica ima, očekujemo dodatni rast finansiranja putem lizinga u ovoj oblasti”, istakla je Milenković.

Ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga porasla je za 23,4 procenata u odnosu na isti period 2015. godine. Finansiranje komercijalnih, teretnih i ostalih vozila iznosi 95,62 miliona evra novih plasmana. Finansiranje mašina i opreme zabeležilo je ukupnu vrednost od preko 50 miliona evra, što je 7 miliona više u odnosu na isti period prethodne godine. Rast finansirane vrednosti putničkih vozila je preko 6 miliona evra, a ukupna vrednost plasmana od početka godine iznosi 65 miliona. U ovoj godini finansiranje nekretnina putem finansijskog lizinga iznosi 5 miliona evra odnosno 2 miliona evra više u odnosu na isti period 2015. godine.

Pročitajte i ovo...