Home VestiPolitika i društvo MekDonalds tuži Firencu zbog zabrane otvaranja lokala na jednom trgu

MekDonalds tuži Firencu zbog zabrane otvaranja lokala na jednom trgu

by bifadmin

Lanac MekDonalds restrorana tuži Firencu za skoro 18 miliona evra odštete pošto je ovaj itaijanski grad blokirao otvaranje restorana brze hrane na jednom od najznačajijih istorijskih trgova.

Naime, uprava Firence je odbila zahtev MekDonaldsa da koristi jednu lokaciju na Pjaci del Duomo, zbog “očuvanja autentičnosti grada”.

Iz tog razloga je ovaj lanac restorana tražio odštetu od 17,8 miliona evra, koliko je procenjeno da će izgubiti u narednih 18 godina zbog gubitka pomenute lokacije.

Iz MekDonaldsa su lokalnim medijima rekli da su bili spremni na kompromise kao što bi bilo uvođenje italijanskih tradicionalnih prehrambenih proizvoda u ponudu, kako su nalagali tamošnji propisi, ali da ni to nije bilo dovoljno vlastima Firence. U saopštenju lanca restorana brze hrane piše da je u pitanju diskriminacija koja “šteti slobodnom protoku kapitala i privatnoj inicijativi”.

Ali gradonačelnik ovog italijanskg grada Dario Nardela tvrdi se da prilikom odbijanja ponude MekDonaldsa lokalne vlasti nisu vodile predrasudama i da je njihovo pravo da odbiju narušavanje autentičnosti istorijskog dela grada.

Za MekDonalds je ovo drugi takav udarac ove godine – prethodno su se vatikanski kardinali glasno suprotstavili otvaranju restorana u blizini Trga Svetog Petra.

Pročitajte i ovo...