Home VestiEkonomija Moguća nagla promena kursa dolara

Moguća nagla promena kursa dolara

by bifadmin

Kao što je poznato, večeras i tokom noći po evropskom vremenu održavaju se američki predsednički izbori. Budući da su SAD najjača ekonomska i vojna sila na svetu, a razlika u profilu i političkim programima između vodećih kandidata je velika, rezultat bi mogao imati dalekosežne ekonomske i političke posledice. Zbog toga, investitori na finansijskim tržištima su već postali neuobičajeno aktivni, a u izbornoj noći bi moglo doći do značajnih pomaka kurseva valuta i vrednosti akcija na berzama.

Od početka predsjedničke utrke, Klinton je u anketama bila u uverljivom vođstvu, no uprkos ekscentričnim nastupima, Tramp je postepeno smanjivao zaostatak, a prošle nedelje je čak u nekim anketama prešao u vođstvo. Budući da deo investitora na finansijskim tržištima smatra da bi Trampovi radikalni stavovi predstavljali pretnju ekonomskom rastu SAD, odmah nakon objave vesti o njegovom vođstvu u anketama došlo je do slabljena dolara od nekoliko odsto u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta i do pada cena akcija.

Preksinoć je FBI objavio da ponovo pokrenuta istraga o neovlašćenom slanju poverljivih e-mailova s privatnog servera neće dovesti do podizanja optužnica protiv Klinton, na što su tržišta takođe reagovala. Ovog puta je došlo do jačanja dolara i rasta cena akcija, što je vrlo jasan znak šta se može očekivati u noći s utorka na sredu, kada počnu pristizati rezultati izbora iz pojedinih američkih saveznih država.

Scenario 1: Pobeda Hilari Klinton

S obzirom na tržišna kretanja poslednih desetak dana, može se očekivati da bi pobeda Klinton pozitivno utiecala na vrednost dolara i cene akcija, a negativno na cenu zlata. Ali budući da investitori njenu pobedu percipiraju vrlo izglednom, ovaj scenario je velikim delom već ukalkulisan u trenutne cene. To znači da ako Klinton pobedi, američki dolar bi narednih dana u odnosu na ostale valute ojačao verovatno ne više od 1-2%, vrednost berzanskih indeksa bi verovatno porasla nekoliko odsto, dok bi cena zlata pala nekoliko odsto.

Scenario 2: Pobeda Donalda Trampa

Budući da Tramp nije favorit, njegova pobeda bi bila iznenađenje, pa bi reakcija finansijskih tržišta u ovom scenariju bila mnogo jača. Ponašanje investitora poslednjih dana ukazuju na to da bi u slučaju Trampove pobjede investitori kapital prebacivali van SAD. To bi uzrokovalo kratkoročno slabljenje američke valute u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih svetskih valuta, od možda čak 3-4% u danima nakon izbora, kao i nagli pad cena akcija i rast cijene zlata.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je pobeda Hilari Klinton mnogo izglednija nego pobeda Donalda Trampa, kao i da se u izbornoj noći i danima nakon izbora mogu očekivati pomaci opisani u prvom scenariju. Bez obzira na pobednika, tržišta će se u roku od nekoliko dana smiriti, a sudeći po američkim predsedničkim izborima održavanim u poslednjih nekoliko decenija, ne treba očekivati značajniju promenu dosadašnjih trendova na tržištu.

Pročitajte i ovo...