Home VestiEkonomija Od 2017. ukidaju se prelevmani na uvoz mlečnih proizvoda iz EU

Od 2017. ukidaju se prelevmani na uvoz mlečnih proizvoda iz EU

by bifadmin

Država od 1. januara 2017. godine ukida prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Time su bili zaštićeni domaći proizvođači od navale evropskog mleka.

Kako Novosti nezvanično saznaju, nadleženi iz Ministarstva poljoprivrede boraviće u Briselu gde će sa evropskim kolegama razgovarati o ovom problemu, ali šanse za produžetak prelevmana su minimalne, jer se naša država potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezala da će pomoć mlekarima davati najkasnije do marta 2017. godine.

S obzirom na to da je cena mleka polako počela da raste u EU, a pritisci sa zapada su sve veći, našim pregovaračima je izgleda ostalo premalo argumenata kojim bi stali u odbranu domaće proizvodnje mleka. Ova odluka najviše brine stočare, koji strahuju da će otkupljivači smanjiti otkupne cene.

Poslednji put Vlada Srbije je produžila mere zaštite domaće proizvodnje mleka 30. juna i one traju do kraja ove godine. Uvozne takse na mleko su od 10 do 20 dinara po litru i za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara.

– Nas direktno ne dotiču prelevmani, ukoliko otkupljivač ne odluči da svoj gubitak prebaci na naša „leđa“ – ispričala je Sanja Bugarski iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. Tržište je, navodno, stabilno i neće biti većeg uvoza, jer je cena u EU počela ozbiljno da raste. Nadamo se da prestanak prelevmana neće imati negativan uticaj na proizvodnju i ono što sad imamo. Usaglasili smo se i da ukoliko ukidanje prelevmana počne negativno da utiče, da će Srbija opet da ih vrati. Za sada se sklanjaju 31. decembra.

U Udruženju proizvođača mleka Srbije ističu da cena mleka u EU pokazuje znake oporavka, naročito u poslednja dva meseca. Prema rečima Ljubiše Jovanovića, predsednika Udruženja, naš sistem sa otkupom mleka usklađen je sa EU i vodi se na bazi evropskog proseka.

– Kada je cena visoka u Evropi to je blagotvorno za nas, ali kada je bila niska, rađen je drugi model – zaduživanje kod prerađivača koje je izraženo u dinarima. To znači da sad kad cena bude rasla, razlika, će se srediti kroz duži vremenski period. Cene kod nas bile su više nego u EU, na taj način što smo se zadužili kod prerađivača – objašnjava.

Prema rečima Jovanovića, ako se ukinu prelevmani, a sva je prilika da hoće, može da se dogodi da prerađivači nabave uvozno mleko kao sirovinu, koje je će biti jeftnije. – U tom smislu treba da gledamo kako da „preplivamo“ taj period. Dobro je što cena ima tendenciju rasta. Za ekstrakvalitetno mleko danas se dobija oko 35 dinara – navodi Jovanović.

Država štitila farmere

U periodu najveće krize u mlekarstvu, koja traje poslednjih godinu i po, Vlada Srbije je zaštitila domaće farmere sa prelevmanima, što je bio važan i hrabar potez koji je sačuvao naše stočno stado i proizvodnju sirovog mleka, objašnjava za „Novosti“ Ilija Šetka, direktor „Imleka“. – Sada kada se cene mleka na evropskom tržištu stabilizuju, logično je da prelevmani budu ukinuti, te da se težište prebaci na uvođenje mera koje bi obezbedile veću konkurentnost srpskih farmera, kao sto su početak rada Nacionalne laboratorije i davanje premija po osnovu kvaliteta mleka.

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...