Home Posle 5 Yugodom, jedinstveni muzej-prenoćište: Dobrodošli u zlatno doba SFRJ

Yugodom, jedinstveni muzej-prenoćište: Dobrodošli u zlatno doba SFRJ

by bifadmin

Dizajner Mario Milaković je pre tri godine sebi obezbedio posao, zahvaljujući stanu na Dorćolu, u zgradi građenoj za pripadnike nekadašnje JNA i ljubavi prema moderni, umetničkom pravcu koji je utkan u neke od najkvalitetnijih proizvoda bivše SFRJ. Stvorio je Yugodom, muzej-prenoćište koji osim nameštaja i kućnih predmeta „made in YU“, nudi autentičnu atmosferu Jugoslavije u centru današnjeg Beograda.

Prošlost na dohvat ruke, i to ne u vitrinama muzeja već na raspolaganju, da se na nju sedne, da se u njoj zaspi i probudi. To je koncept Yugodoma, jedinstvenog muzeja-prenoćišta koji u dva apartmana nudi boravak u „zlatnom dobu“ SFRJ. I dok je „muzejski“ deo pažljivo osmišljena postavka koju čine nameštaj, dekoracija i aparati proizvedeni u najpoznatijim fabrikama bivše Jugoslavije, prenoćište je dašak savremenosti, sa bežičnim internetom i klimom, po meri modernog gosta.

Vlasnik i idejni tvorac Mario Milaković oslanja se na nezavisne putnike, koji zaobilaze turističke agencije, grupne ture i unapred osmišljene aranžmane, tražeći nešto drugačije, autentično i originalno u mestu koje su odabrali da posete. Privremeni nosioci stanarskog prava u Yugodom mahom dolaze iz SAD i zapadne Evrope, uživaju u retro dizajnu i prilici da se prepuste sentimentalnosti.

 

yugodom-3

foto: Monika Pavlović

„Yugodom u njima budi neku vrstu nostalgije, i to ne toliko za SFRJ, nego jednostavno za prošlim vremenima, čak i ako je reč o mlađim osobama koje estetiku prisutnu u Yugodomu poznaju samo sa filmskih scenografija“, kaže Mario, koji je filmoljupcima izašao u susret i tako što je sobe nazvao „Ljubav i moda“, „Misterije organizma“ i „Nije lako sa muškarcima“. Nameštaj i dekor soba, stoga, imaju „šmek“ godina koje simbolišu upravo ti filmovi.

Retro sa ciljem i tranzicija bez cilja

Rad na Yugodomu je za našeg sagovornika bila velika zabava, sa samo jednim pravilom: sve što uđe u stan moralo je da ima etiketu „proizvedeno u SFRJ“. Sa porodičnih tavana i iz podruma, sa buvljaka i iz antikvarnica stigle su komode, fotelje, ventilatori, Jugoporcelan posuđe, legendarna stolica Lupina koju je dizajnirao kultni slovenački dizajner Niko Kralj, ručni radovi poput goblena i miljea i još bezbroj sitnica.

„Stvarajući Yugodom, imao sam slobodu da kreiram nešto što je u celosti iskren odraz mog ukusa i mojih uverenja. Presudila je, svakako, ljubav prema dizajnu moderne, koju jako volim nezavisno od toga da li je ona danska, američka ili sa prostora SFRJ“, objašnjava Mario.

 

yugodom-1

foto: Monika Pavlović

Na pitanje koliko je „YU estetika“ prisutna u našim stanovima i da li svi imamo neki tračak Yugodoma kod kuće, odgovara da treba razlikovati situacije u kojima neko svesno zadržava kvalitetan nameštaj i dekoracije od onih gde to diktira ekonomska situacija, kada se ne može priuštiti novi nameštaj.

„U ovom drugom slučaju, to nije nameštaj koji je kupljen kako bi se postigao retro efekat, nego je on toliko dugo u određenom prostoru da je tu postao retro. „Plašim se“, kaže, „da je to za značajan broj nekadašnjih Jugoslovena i Jugoslovenki, ali i onih koji generacijski nisu to stigli da budu, nažalost realna slika i prilika postjugoslovenske Srbije, koja ne izlazi iz tranzicije već četvrt veka“.

 

 

Milica Rilak
Biznis top 2015/16.

Pročitajte i ovo...