Home VestiPolitika i društvo B&F Reč nedelje: Najava izbora

B&F Reč nedelje: Najava izbora

by bifadmin

Ako ste mislili da je eventualna najava novih parlamentarnih izbora u Srbiji, samo godinu dana pošto su oni (opet) vanredno održani, bila „vruća tema“ samo tokom prošle nedelje, svojom današnjom izjavom premijer Vučić samo je potvrdio da će se domaća javnost tim pitanjem baviti verovatno i dugo posle novogodišnjih praznika.

U ozbiljnim državama predsednik zemlje i većina u skupštini ne moraju pripadati istoj stranci, a najbolji primer za takvu praksu su Sjedinjene Države, sa predsednikom iz Demokratske partije i većinom u Kongresu koja pripada Republikancima. Za slučaj da se tako nešto desi partiji aktuelnog premijera.

najava-izbora-1

S druge strane, svi preduzetnici u Srbiji svesni su tužne činjenice da u godini izbora čitava privreda, praktično, staje na najmanje tri meseca – smanjuje se naplata, samim tim i celokupna likvidnost. A da ne govorimo o stranačkim kampanjama, koje će, po već isprobanom običaju, biti negativne, odnosno isključvio usmerene na blaćenje protivnika. Takođe, pare na stranačke kampanje delimično se uzimaju iz državnog budžeta, tojest iz džepova već dobrano osiromašenih građana…

najava-izbora-2

Da li će i kada biti raspisani parlamentarni izbori u Srbiji, i u kojoj meri će oni naneti štetu domaćoj ekonomiji, saznaćemo tek na proleće, a dotle možemo samo da se nadamo da će nam u 2017. zaista biti bolje, u duhu novogodišnjih želja.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...