Home VestiPolitika i društvo Da li je Poljska još jedno evropsko krizno žarište?

Da li je Poljska još jedno evropsko krizno žarište?

by bifadmin

Nova glavobolja za Evropu ovog puta ne dolazi sa juga kontinenta, već iz centra. Naime, Poljska je tokom vikenda bila u žiži interesovanja medija zbog demonstracija koje su se na njenim ulicama održavale povodom budžeta za 2017. godinu i onemogućavanja medija da rade svoj posao. Protestovalo se zbog dosadašnjih kontroverznih reformi, od paralize Ustavnog suda preko podržavljenja javnih medija do čistki u državnoj upravi preduzećima i pokušaja potpune zabrane abortusa koje su preduzeli konzervativci lidera vladajuće desničarske stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog i premijerke Beati Šidlo, kada su pre 14 meseci došli na vlast i formirali jednopartijsku vladu.

Međutim, dvodnevnim protestima na ulicama uz podršku opozicije koja je okupirala govornicu Sejma poljskog parlamenta i zahvaljujući Danu bez političara u skoro 30 glavnih poljskih medija, hiljade Poljaka uspeli su da odbrane slobodu rada novinara u Sejmu.

CNBC ipak piše da bi Poljska mogla biti sledeće žarište u Evropi, jer se EU nije dovoljno trudila da zaštiti demokratiju u ovoj zemlji. Evropska komisija je doduše prošlog jula otvorila istragu o vladavini prava u ovoj zemlji ali sve se manje-više svodilo na izražavanje zabrinutosti zbog (ne)poštovanja zakona i Ustava ove zemlje od strane njenih vlasti. Nije postavljen rok za EK da predloži neku vrstu kazne ili da na drugi način reaguje na ugrožavanje građanskih i medijskih sloboda u Poljskoj. Drugim rečima, i dalje se ništa ne dešava, a desničarkska vlast u ovoj zemlji još uvek ima uglavnom odrešene ruke da radi šta hoće.

Donald Task, bivši poljski premijer i sadašnji čelnik Saveta Evrope, zato je izjavio da “ko god da potkopava evropski model demokratije u Poljskoj, izlaže riziku sve nas”.

Pročitajte i ovo...