Home VestiEkonomija Indija: Demonetizacijom protiv sive, ali i protiv legalne ekonomije

Indija: Demonetizacijom protiv sive, ali i protiv legalne ekonomije

by bifadmin

Indijske kompanije i banke mogle bi da se suoče sa kratkoročnim poslovnim rizicima zbog iznenadne demonetizacije. Naime, indijske vlasti su odlučile da povuku dve najveće novčanice iz opticaja, od 500 i 1000 rupija (vrednost poslednje je 15 dolara), koje zajedno čine 86 odsto štampanog novca u celoj zemlji. Rok za zamenu ovih novčanica je do Nove godine. Ovo je veliki šok za Induse jer oni kupovinu čak i velikih stvari poput nekretnina, do sada obavljali uglavnom novcem.

Agencija S&P izveštava da će ovo biti veliki udar za sivu ekonomiju koja dosta zavisi od slobodnog protoka keša, a može se iskomplikovati situacija i sa izmenom poreza na robu i usluge. Očekuje se da će kriza sa štampanim novcem uticati na privatnu potrošnju, koja sa 55 odsto doprinosi indijskom BDP-u.

Pad potražnje bi mogao prouzrokovati i usporavanje ekonomskog rasta, pa su rejting agencije smanjile svoju prognozu za ovu fiskalnu godinu u Indiji sa 7,9 odsto na 6,9. Očekuje se da će se ekonomski rast ubrzati tek u 2018.

Analitičari S&P-a upozoravaju da bi iznenadna demonetizacija mogla uplašiti potencijalne investitore jer šalje poruku o nestabilnosti na indijskom tržištu. Bankarski sektor bi, kažu oni, mogao doživeti kratkoročno negativne uticaje, jer bi građani mogli postati oprezni pri zaduživanju.

Međutim indijske vlasti izgledaju istrajno u svojim reformskim naporima. Osim borbe protiv neformalne ekonomije, premijer Indije Narendra Modi iskoristiće ovu meru kako bi uzdrmao veliko poverenje koje Indusi gaje prema gotovini i podstakao ih da počnu da koriste i elektronske transakcije. I zaista, već krajem novembra zabeleženo je da su elektronska plaćanja zabeležila rast transakcija od 75 puta.

Pročitajte i ovo...