Home VestiEkonomija Poljska tužila EK zbog ustupanja gasovoda Gaspromu

Poljska tužila EK zbog ustupanja gasovoda Gaspromu

by bifadmin

Poljska je tužila Evropsku komisiju (EK) zbog njene odluke da se ruskom Gaspromu omogući zakup većine kapaciteta u gasovodu Opal u Nemačkoj, duž granica sa Poljskom.

Prema žalbi vlade poljske premijerke Beate Šidlo, ta odluka ugrožava bezbednost Poljske stvarajući zavisnost od samo jednog izvora gasa Rusije.

„U tužbi Poljska zamera EK da je prekršila načela energetske bezbednosti i energetske solidarnosti“, kazala je danas poljskoj privatnoj televiziji TVN24 portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Joana Vajda.

Poljska od Suda pravde Evropske unije zahteva da zamrzne odluku iz oktobra da se Opal kojim gas može da se isporučuje dalje na jug kao kopneni produžetak ruskog gasovoda Severni tok na dnu Baltika, izuzme iz pravila konkurentnosti i da se Gaspromu omogući zakup čak 80 odsto kapaciteta.

Ta odluka ne odgovara ni Slovačkoj zato što omogućava da Rusija u potpunosti izbegne Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za isporuke gasa u EU a Slovačka kao tranzit za gas koji dolazi preko Ukrajine gubila bi nekoliko stotina miliona evra godišnje.

„Po oceni Poljske takvo stanje ugrožava bezbednost isporuka gasa u EU, posebno u regionu Srednje Evrope. Stvara posebne rizike za bezbednost isporuka gasa u Poljsku jer je čini zavisnom od isporuka jednog izvora gasa, Rusije“, kazala je Vajda.

Do sporne odluke EK Gasprom je mogao da koristi 50 odsto kapaciteta gasovoda Opal a bio je garantovan i pristup konkurencije tom gasovodu, dok bi prema novim pravilima Gasprom mogao da koristi 80 odsto kapaciteta do 2033. godine.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je povodom te odluke da Rusiji više neće biti potrebni novi gasovodi ni proširenje Severni tok 2 ni Južni tok.

„Neće biti Severnog toka 2, Rusiji više neće biti potreban. Zahvaljujući gasovodu Opal sada mogu da povećaju protok gasa iz Severnog toka 1 koji nije u potpunosti iskorišćen. Rusima više neće biti potreban Južni tok da pošalju gas na jug Evrope. Preko Opala poslaće ga iz Severnog toka 1“, kazao je pre mesec dana Vaščikovski.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...