Home Posle 5 Radionica „Komponovanje za vizuelne medije“ mlade kompozitorke Matee Prljević

Radionica „Komponovanje za vizuelne medije“ mlade kompozitorke Matee Prljević

by bifadmin

Mlada sprska kompozitorka Matea Prljević, samo dve godine po završetku studija na čuvenom Berkli koledžu (Berklee college of Music), gde je diplomirala komponovanje muzike za film i TV (Film Scoring), osvojila je Holivud svojim izvanrednim radovima u nekim od najpopularnijih TV serija za HBO i CBS.

Matea Prljević, višegodišnja saradnica kompozitora Džefa Rusoa, održaće u Beogradu predavanje i radionicu na temu „Komponovanje za vizuelne medije“ u organizaciji Multikultivatora. Predavanje će biti održano 28. decembra od 16 do 18 časova u svečanoj sali Mateine srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Zemunu. Radionica će biti održana 29. decembra u studiju iste škole.

Matea je svoj najveći profesionalni uspeh u dosadašnjoj karijeri ostvarila kao član tima za editovanje zvuka i muzike u drugoj sezoni TV serije „Fargo“, koja je ove godine osvojila najprestižniju nagradu u svetu TV filmova i serija – Emmy upravo u ovoj kategoriji. Nagrada „Emmy“ u TV industriji ima isti značaj koji „Oskar” ima u filmskoj industriji. Ovu nagradu ustanovila je Televizijska akademija (The Academy of Television Arts & Sciences) davne 1949. godine.

Pre odlaska na Berkli koledž Matea je završila srednju muzičku školu “Kosta Manojlović” u Zemunu (odsek za produkciju zvuka i klasičnu gitaru). Po završetku studija Matea odlazi u Los Anđeles, centar filmske i TV industrije, grad u kojem nastavlja da uči i gradi karijeru kao kompozitor za film i TV. Kao ključni saradnik Džefa Rusoa (Jeff Russo), Matea je radila na velikom broju TV filmova i serija među kojima su veliki HBO hit „The Night Of“ u režiji Stivena Zailiana (dobitnik Oskara za scenario za film „Šindlerova lista“), izuzetno popularna CBS TV serija „Bull“ i obe sezone TV serije „Fargo“

Matea trenutno radi na nekoliko velikih projekata od kojih su najznačajniji film „Three Christs“ u režiji Jon Avent-a sa Ričard Girom u glavnoj ulozi, trećoj sezoni serije „Fargo“ i TV seriji „Legion”.

U svom predavanju i radionici “Komponovanje za vizuelne medije” Matea Prljević predstaviće sve aspekte komponovanja za film i TV iz perspektive kompozitora i editora, i primere iz ličnog iskustva, kao i sve profesionalne angažmane u oblasti muzike i zvuka koje nudi filmska i TV industrija.

Ulaz na predavanje i prezentaciju 28. decembra od 16 do 18h u svečanoj Sali muzičke škole „Kosta Manojlović“ je slobodan za sve zainteresovane. Polaznici radionice mogu biti učenici škole „Kosta Manojlović“, kao i studenti Visoke škole elektrotehnike i računarstva, FDU i FMU, a čitav događaj organizovan je u okviru platforme Multiverzitet.

Prijavljivanje za učešće na radionici održaće se po završetku predavanja 28.12.

Pročitajte i ovo...