Home VestiPolitika i društvo Stipendije za naučna istraživanja i projekte u oblasti održivog razvoja

Stipendije za naučna istraživanja i projekte u oblasti održivog razvoja

by bifadmin

Drugu godinu zaredom Centar za razvoj liderstva, uz podršku kompanije Filip Moris dodeljuje osam stipendija i grantova u vrednosti od po 600 hiljada dinara mladim naučnicama i naučnicima, u okviru nacionalnog konkursa „Pokreni se za nauku“.

U cilju promocije održivog razvoja kao dominantnog koncepta koji razmatra dugoročne perspektive opstanka i napretka čovečanstva, program „Pokreni se za nauku“ je ove godine opredelio 4.800.000 dinara za fundamentalna naučna istraživanja i projekte u oblastima: obnovljivih izvora energije i očuvanja životne sredine; smanjenja štetnosti i socio-ekonomske održivosti.

Stipendije su namenjene naučnicama i naučnicima koji su doktorirali nakon 1. januara 2010. godine, a zaposleni su u naučnim ustanovama u Srbiji za fundamentalna naučna istraživanja iz navedenih oblasti, dok su grantovi namenjeni organizacijama civilnog društva, pojedincima, neformalnim grupa i institucijama za finansiranje projekata u pomenutim oblastima koje su od značaja za lokalnu zajednicu.

„Kako je Srbija kao potpisnica Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine na sebe preuzela obaveze da između ostalog poveća udeo obnovljivih izvora energije i efikasnost potrošnje resursa u različitim sektorima, ideja nam je da kroz ovogodišnji program promovišemo i podržimo principe održivog razvoja u skladu sa Agendom“, izjavila je Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva, partnerske organizacije kompanije Filip Moris u realizaciji programa podrške mladim naučnicima u Srbiji.

Pročitajte i ovo...