Home VestiIT i nauka Nove pretnje za „rušenje“ interneta preko IoT uređaja

Nove pretnje za „rušenje“ interneta preko IoT uređaja

by bifadmin

Pokušaji da se „sruši“ internet nisu ništa novo. Poenta rušenja interneta leži u rušenju root DNS servera koji su odgovorni za DNS rezoluciju. Ipak, Clear Web, koji bi pretrpeo štetu ukoliko bi se ovakva aktivnost uspešno sprovela čini svega 0,4% ukupnog interneta.

Ono što je novo jeste pokušaj „rušenja“ interneta upotrebom IoT uređaja. Krajem oktobra 2016. godine dogodio se do sada najveći napad ovog tipa. Napad je bio usmeren na DNS severe američke kompanije Dyn. Skoro celi dan DNS serveri su trpeli žestoke napade zbog kojih su bili manje ili više neupotrebljivi, pa je skoro cela istočna obala Sjedinjenih Država ostala bez servisa poput Twitter-a, Reddit-a, Spotify-a. Za napad je odgovorna mreža zaraženih IoT uređaja, koju je po poslednjim informacijama, činilo preko 10 miliona uređaja povezanih na internet.

IoT malveri se sve češće sreću i sve više koriste. Zaprepašćuje činjenica da je malver koji se skoro pojavio kao derivat nekoliko do sada najpoznatijih i najkorišćenijih malvera za IoT uspeo da zarazi preko 30 hiljada uređaja za samo pet dana.

Više o novim IT pretnjama i zaštiti IoT uređaja možete čuti i videti na četvrtoj međunarodnoj konferenciji ICT Security 2017 od 30. do 31. maja u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Pročitajte i ovo...