Home VestiEkonomija Neočekivani oporavak evrozone

Neočekivani oporavak evrozone

by bifadmin

Za ekonomiju evrozone januar je bio dobar mesec jer je doživela najbrži rast u poslednjih šest godina. PMI indeks ekonomskih indikatora (proizvodnog i sektora usluga) u evrozoni porastao je sa 54,4 na 56 poena, vođen uglavnom jačanjem francuske i nemačke ekonomije.

Nemačka ekonomija je na putu da dostigne svoj trogodišnji maksimum, bar prema Markitovim podacima – PMI indeks se u ovoj zemlji sa 54,8 popeo na 56,1 poena prošlog meseca. Nemci za ovo najviše treba da zahvale rastu u proizvodnom sektoru, koji je najviši u poslednjih šest godina, ali i solidnom rastu sektora usluga.

Da podsetimo, nemačka ekonomija je u poslednjem kvartalu 2016. porasla za 0,4 odsto a takođe je i proglasila rekordnu zaposlenost.

Međutim, Nemačka nije jedina jaka evropska ekonomija koja je zabeležila dobre ekonomske rezultate. Markit beleži i neočekivan rast fracuske privrede – PMI indeks je u ovoj zemlji sa 54,1 porastao na 56,2 poena. Ovo je najbrži rast francuske ekonomije još od 2011. godine a za njega je zaslužan oporavak francuskog sektora usluga.

Pročitajte i ovo...