Home VestiPolitika i društvo Rumunska vlada i dalje u problemu

Rumunska vlada i dalje u problemu

by bifadmin

Najmanje 200.000 Rumuna a mnogi misle i 300.000, od čega polovina u Bukureštu, izašlo je sinoć na ulice protestujući protiv vladinih uredbi o dekriminalizaciji brojnih prekršaja, za koje smatraju da će političarima omogućiti da nastave da se ilegalno bogate.

Demonstranti su tražili ostavke zvaničnika i protestovali uglavnom mirno, osim što je jedna grupa šetača napala policiju koja im je na to odgovorila suzavcem. Bilans je 60 povređenih ali i prva ostavka u Vladi – ministra za trgovinu Florina Žijanua koji se odrekao funkcije upravo zbog ublažavanja antikorupcijskih zakona koje je izazvalo masovne proteste.

Rumunske vlasti su inače donele odluku da pomiluju one koji su dobili zatvorske kazne kraće od pet godina, osim silovatelja i povratnika u kriminal, kao i da smanje kazne za zloupotrebu službenog prekršaja. Po ovoj odluci u slučajevima dokazane korupcije u zatvor bi se išlo samo ako je za državu prouzrokovana šteta veća od 44.000 evra, što bi omogućilo i šefu Socijaldemokratske partije Liviu Dragneu da izbegne suđenje zbog sumnjivih poslova. Osim njega, tako bi i stotine bivših zvaničnika koji su “uhvaćeni sa rukama u tegli” završilo na slobodi.

Rumunija je inače jedna od najkorumpiranijih evropskih država, a Rojters navodi da u njoj postoji oko 2.000 slučajeva zloupotrebe vlasti sa ukupnom štetom od milijardu evra, nanetom u protekle tri godine.

U ovoj zemlji su Socijaldemokrate tek mesec dana na vlasti i već su uspeli da izazovu najveće proteste od onih iz 1989. koji su se završili smrću bračnog para Čaušesku. Dodatni problem za novu rumunsku vladu je i činjenica da je na mestu predsednika zemlje njihov politički protivnik desničar Klaus Johanis koji je uredbu o ublažavanju propisa o borbi protiv korupcije ocenio kao „neprihvatljivu“, i „skandaloznu“ i rekao da očekuje da je Ustavni sud obori.

Pročitajte i ovo...