Home VestiEkonomija U RTB Bor višak 1.200 radnika

U RTB Bor višak 1.200 radnika

by bifadmin

Od oko 5.000 zaposlenih u rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, višak je četvrtina, odnosno gotovo 1.200 radnika. Ovo je, između ostalog, istaknuto na sednici Upravnog odbora borske kompanije koju je MMF – uz još nekoliko preduzeća – označio kao „crnu rupu“ srpske ekonomije.

– Uz stimulativne otpremnine, plan je da iz RTB ode oko 1.200 radnika, čime bi se troškovi zarada smanjili za gotovo 15 mil USD. Međutim, Bor ima potrebu i za upošljavanje oko 300 mladih i obrazovanih ljudi, koji bi radili sa savremenom i visokozahtevnom tehnologijom – naglasio je generalni direktor kompanije Blagoje Spaskovski.

Prema njegovim rečima, RTB je za održavanje tekuće likvidnosti u ovom trenutku „kratak“ oko 80 mil USD. Od te sume, 50 mil bi trebalo da bi se koncentrat bakra – neophodan za potpuno upošljavanje topioničkih kapaciteta – kupovao direktno od proizvođača, a ne od dilera. Preostalih 30 mil USD nedostaje za nabavku repromaterijala i rezervnih delova.

Prvi čovek kompanije je naglasio i to da RTB nema taj novac, te da se on može obezbediti samo promenom vlasničke strukture, čime je indirektno nagovestio privatizaciju ili dolazak strateškog partnera.

– Nastavak proizvodnje podrazumeva i obezbeđivanje 23 mil USD za kupovinu neophodne nove opreme u rudniku bakra Majdanpek. Uz to, rezerve u rudniku bakra Cerovo 1 su pri kraju, pa je nužno otvaranje rudokopa Cerovo 2. Dokumentacija za taj posao je pripremljena, a započet je i otkup zemljišta – istakao je Spaskovski.

Sve se to, saznaju Novosti, radi kako bi se u doglednoj budućnosti stekli uslovi i za otvaranje trećeg, najvećeg rudnika u toj oblasti, nazvanog Cerovo primarno.

– Najvažnija je činjenica da mi nemamo oko 350 mil USD, koliko nam je tokom naredne dve godine potrebno za otvaranje rudnika u cerovskom kompleksu, te povećanje proizvodnje u Majdanpeku i podzemnim rudnicima iz sastava RTB – smatra Spaskovski.

U ovoj godini je, inače, predviđena proizvodnja 48.000 tona bakra, 842 kilograma zlata i 4,3 tone srebra, te prerada oko 164.000 tona uvoznog koncentrata bakra – neophodnog za potpuno upošljavanje nove topionice kapaciteta 400.000 tona koncentrata godišnje.

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...