Home VestiEkonomija Zlato ili srebro – šta je bolja investicija?

Zlato ili srebro – šta je bolja investicija?

by bifadmin

Početak 2017. godine investitorima koji preferiraju ulaganje u plemenite metale doneo je iznadprosečno visoke prinose. Cena zlata je u poslednja dva meseca porasla 8,9%, a ostalih plemenitih metala koji su popularni među investitorima još više. Srebro je trenutno 15,3% skuplje nego što je bilo poslednjeg dana prošle godine, dok je cena platine i paladijuma u istom periodu porasla 13,8%.

Dva su moguća uzroka naglog porasta cene plemenitih metala. Prvi je politička nestabilnost u SAD i zapadnoj Evropi, koja potencijalno može dovesti do nižih stopa ekonomskog rasta u idućim godinama. Izvor nestabilnosti u SAD je predsednik Tramp koji i dalje insistira na politici koja se ne sviđa niti američkoj javnosti niti američkim trgovinskim i vojnim partnerima. U isto vreme u Evropi postoji rizik da će na izborima u Francuskoj i nekoliko drugih članica EU pobediti stranke koje otvoreno kritikuju EU i koje spominju mogućnost referenduma o članstvu u uniji i/ili evrozoni.

Drugi potencijalni uzrok rasta cena plemenitih metala je rast stope inflacije u razvijenim ekonomijama. Posle gotovo cele decenije neuobičajeno niskih stopa inflacije, posolednjih meseci cene su počele da rastu te se stopa inflacije približila nivou od 2%, što je po većini centralnih banaka optimalan nivo. Budući da pri visokim stopama inflacije novac zapravo gubi na vrednosti, deo investitora u takvoj situaciji kapital ulaže u plamenite metale kako bi se zaštitili, a pri tome im dižu cenu.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da trenutni rast cena plemenitih metala neće potrajati. Naime, kada su u pitanju francuski izbori, izglednije je da Le Pen neće postati predsednica pa se može očekivati da će nakon izbora doći do olakšanja i talasa prodaje zlata i ostalih metala koji služe kao zaštita od rizika. Kada je u pitanju stopa inflacije, za očekivati je da će je centralne banke pokušati da spreče dizanjem kamatnih stopa. Kako kamatne stope budu rasle, posedovanje zlata koje ne donosi nikakvu kamatu biće sve manje primamljivo. Sa svakim novim podizanjem kamatnih stopa u SAD, evrozoni, Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu, sve će se više investitora odlučivati na prodaju plemenitih metala i ulaganje kapitala u obveznice, oročenu štednju i sl. Pri tome bi cena plemenitih metala trebalo da pada.

Viši porast cene srebra, platine i paladijuma od porasta cene zlata je očekivan. Naime, za razliku od zlata kod kojeg se samo destak odsto proizvodnje iskoristi u industriji, više od polovine prosečne godišnje proizvodnje srebra, platine i paladijuma se iskoristi u proizvodnji katalizatora, medicini i elektronici. To znači da većina iskopanog zlata ostaje u obliku nakita i poluga, dok se većina iskopanog srebra, platine i paladijuma potroši u industriji pa lakše može doći do njihove nestašice na tržištu.

U takvoj situaciji, analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi dugoročno ulagači u srebro, platinu i paladijum trebalo bolje da prođu od ulagača u zlato.

Pročitajte i ovo...