Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Agrokor pred bankrotom

B&F reč nedelje: Agrokor pred bankrotom

by bifadmin

Već skoro dve nedelje javnost u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini pomno prati dešavanja u Agrokoru, koji ima imperiju supermarketa u ovim zemljama gde zapošljava 60.000 ljudi. U Srbiji poseduje lance Idea, Merkator i Roda, a vlasnik je i Dijamanta, Mivele, Frikoma i Kikindskog mlina. U tim firmama radi 11.000 ljudi, koji strahuju da bi ih eventualni bankrot hrvatskog giganta ostavio na ulici.

A sve je počelo kada je objavljeno da je Agrokor na rubu bankrota zbog dugovanja koja su narasla na skoro 4,5 milijarde evra. Njegov najveći poverilac su ruske banke kojima duguje 1,3 milijarde evra, pa je bilo govora čak i o preuzimanju dela hrvatske kompanije od strane Sberbanke. Potom su mediji pisali i da su kineski investitori zainteresovani za ovu kompaniju kao i da bi država Hrvatska mogla da pomogne Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora, da zadrži firmu u svojim rukama.

 

Agrokor - bankrot 2-1

 

Naime, hrvatski premijer Andrej Plenković je pre nekoliko dana izjavio da Vlada prati situaciju u Agrokoru i ponovio da je cilj restrukturiranje i likvidnost najveće hrvatske kompanije. Hrvatska javnost je reagovala ljutito na činjenicu da su svi znali da se Agrokor zadužuje i da su olako prelazili preko toga, ali je bilo jasno da od ove kompanije zavisi stabilnost tamošnje ekonomije, čiju šestinu čini poslovanje ove kompanije, i da se ona ne može jednostavno pustiti da propadne.

Vlada Hrvatske pripremila je i nacrt zakona o Agrokoru koji bi bio aktiviran kao poslednja mera u slučaju da kontrolu nad ovim koncernom izgube čak i najveći poverioci, prenosi Slobodna Evropa.

Tamošnja ministarka privrede međutim negirala je da će se ovaj zakon odnositi samo na Agrokor, već na kompanije koje zapošljavaju najmanje 8.000 ljudi i koje imaju više od milijardu kuna duga (134,5 miliona evra).

 

Agrokor - bankrot

 

Prema najnovijim, ali još neproverenim vestima, i srpski biznismen Miroslav Mišković je u trci za preuzimanje Agrokora. Kako pišu Večernje novosti trenutno ne postoji kupac dovoljno zainteresovan za ovu problematičnu firmu, ali velike strane sile vide rešenje u Miškoviću, koji je već razvio uspešan trgovinski sistem u Srbiji, koji je kasnije prodao Delezu. Pošto preveliki dugovi odbijaju bilo kojeg potencijalnog investitora, poverioci su navodno odlučili da Todorićeve poslove prvo saniraju i učine ih profitabilnim uvođenjem profesionalnog menadžmenta, a to bi mogao biti Mišković sa svojim menadžerskim timom.

No, i ovo je neizvesno, tako da ćemo u narednim danima sigurno još mnogo čitati o Agrokoru.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...