Home VestiEkonomija Privremeno smirivanje situacije u Agrokoru?

Privremeno smirivanje situacije u Agrokoru?

by bifadmin

U Hrvatskoj je sva medijska pažnja posvećena Ivici Todoriću i njegovim pokušajima da povrati Agrokor iz mrtvih. Najnovija vest kaže da je on, uprkos lošem kreditnom rejtingu, dobio kredit da isplati dve milijarde evra dobavljačima.

Novi list piše da su Todoriću pomogle ruske banke da smiri paniku na tržištu. Prema ovom mediju, postoji mogućnost da Agrokor preuzmu kreditori, među kojima je najveći Sberbanka, a da Todorić u tom slučaju izgubi većinski udeo.

Neki stručnjaci pak misle da se hrvatski tajkun ne mora odricati većinskog udela u Agrokoru, već da može prodati neke od svojih kompanija, kako bi pokrio dugove. Međutim, teško da bilo koja od tih kompanija može namiriti samo ono što Todorić duguje Rusima – 1,3 milijarde evra, a kamoli ceo dug od 3,4 milijarde. To su doduše nezvanični podaci, koje niko do sada nije potvrdio.

U svakom slučaju, pregovori o sudbini ove kompanije su u toku, a u njih se uključila i Vlada. Hrvatska javnost pak naširoko diskutuje o uzrocima ovakvog kolapsa Agrokora, a jedan od njih je svakako nepoštovanje zakona. „Neka se sada nitko ne pravi blesav. Todorić je uvijek mogao biti dužan. Uvijek mu se gledalo kroz prste. Uvijek je bio sveta krava. Nikad se nije postavilo političko pitanje opasnog monopola koji stvara i čiji bi kolaps sada cijeloj Hrvatskoj mogao doći glave. Antimonopolska agencija tapkala je oko njega kao plašljiva srna. Porezne vlasti drhtale su na sam spomen njegovoga imena. Vlade su se klanjale njegovoj važnosti, stranke su mu se ulagivale, a vlasnici medija naručivali su o njemu lirične simfonije jer tako velikog oglašivača trebalo je uvijek činiti sretnim“, piše novinarka Sanja Modrić.

Ova praksa primetna je i u Srbiji. Za Todorićeve trgovinske lance ovde radi 11.000 ljudi i najmanje 150 dobavljača, koji na naplatu čekaju i do 210 dana, iako se po zakonu obaveze moraju podmiriti za dva meseca. Međutim, iz Merkator grupe kažu da se situacija popravlja i da se smanjuje rok čekanja na plaćanje kooperantima. Srpski ogranak ove grupe, „Merkator S“, je inače u 2015. godini upisao profit od 381,5 miliona dinara. Od Todorićevih firmi u Srbiji, najuspešniji je bio „Frikom“ sa nepunih milijardu i po dinara dobiti. Stručnjaci zato i poručuju da ne treba dizati paniku.

No, ipak treba imati u vidu da Agrokor u Srbiji ima osam firmi i da duguje 800 miliona evra za porez.

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je novinarima tim povodom da naša Vlada prati situaciju sa Agrokorom i da je u kontaktu sa Merkatorom (koji pripada ovoj kompaniji), ali kako je rekao, njegovo poslovanje nije ugroženo.

Pročitajte i ovo...